Foto: Radio 2

Foorreizigers dreigen met rechtszaak als opstartdatum uitblijft: "We zijn enige buitenactiviteit die verboden blijft"

De vereniging van foorreizigers heeft advocaten onder de arm genomen om een opstartdatum af te dwingen. Ze vragen ook concrete voorwaarden waar ze zich aan moeten houden. "Nu de pretparken en terrassen weer openen, kan het niet dat wij achterblijven", klinkt het.

De foorreizigers zijn al meer dan zes maanden technisch werkloos. Zo lang is het al geleden dat er nog een kermis mocht doorgaan in ons land. "Het is wraakroepend dat de pretparken afgelopen weekend mochten heropenen en dat wij werkloos thuis blijven", zegt Guido Herman uit Gent. Hij is voorzitter van de koepelvereniging en stamt uit een familie die al zeven generaties in de sector werkt. Herman vertegenwoordigt meer dan 800 kermismensen uit België. "Het is echt niet fair dat nu zo goed als alle buitenactiviteiten stilaan heropstarten en er voor ons geen enkele heropstartdatum op tafel ligt", verklaart hij. 

Ook de woordvoerder van de foorkramers Steve Severeyns uit Hasselt is niet te spreken over de beslissingen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Eerst mochten we in mei weer openen, daarna was het juni. Maar zo snel is een kermis niet geregeld. De organisatie ligt deels bij de gemeenten zelf, dat vraagt tijd en voorbereiding", zegt Severeyns.

Pretparken ontvangen tot 4.000 mensen tegelijk, wij moeten dicht blijven

Guido Herman, voorzitter van de vereniging voor foorreizigers

"Het valt me op dat andere sectoren mogen heropenen en wij niet", gaat Herman emotioneel verder. "Nochtans zijn onze activiteiten gelijklopend en hebben we al getoond dat we de strikte veiligheidsmaatregelen kunnen naleven. Als ik beelden zie van wat er afgelopen weekend op sommige terrassen is gebeurd, of hoe druk het was in enkele pretparken... Dat krijg ik niet meer uitgelegd", zegt hij. "Wij hebben geen sterke lobby die onze belangen bij het overlegcomité verdedigt." De vereniging stelt minister Verlinden nu in gebreke. "Als er niets verandert stappen we naar de rechter."

Steden en gemeenten annuleren nu al

De kermissector vraagt nu al duidelijkheid over een mogelijke heropening volgende maand. "Wij moeten dat enkele weken op voorhand weten. Wij hangen namelijk af van de lokale besturen die ons toestemming moeten geven om openbare ruimte in te nemen. We merken dat zij nu al kermissen beginnen te annuleren. Dat willen we echt vermijden'", verklaart Herman nog. Hij vreest dat de lokale overheden voorrang geven aan de uitbreiding van enkele terrassen die pleinen innemen, ten koste van de kermissen. 

In een pretpark mag je op de paardenmolen zitten maar op het dorpsplein is het verboden.

Steve Severeyns, foorkramer

"Ondertussen mogen mensen wel weer in pretparken op de paardenmolen zitten, maar op een dorpsplein is het nog steeds verboden", merkt  foorkramer Severeyns op. "Intussen zien we het kermisseizoen aan onze neus voorbijgaan. Dat begint al na carnaval en stopt alweer in oktober."

"Eeuwenoude traditie dreigt te verdwijnen"

Volgens Herman staat het water vele foorreizigers echt aan de lippen. "We gaan al generaties mee en zorgden er zelfs voor dat er tijdens de oorlogen kermissen konden doorgaan. Het is hallucinant dat het nu niet zou kunnen. We lijken wel een generatie losers terwijl onze voorouders hier soms gesneuveld zijn terwijl ze een kraam open hielden." De vereniging vraagt een duidelijke datum na het volgende overlegcomité.

Dinsdag 11 mei overleggen de ministers opnieuw over mogelijke versoepelingen. Of er ook perspectief voor de kermissector op tafel ligt, is nog niet bekend.

kasto80

Meest gelezen