Geel zet kleine helden in de kijker en spoort iedereen aan om hen te bedanken

De stad Geel en Te Gek!? hebben vandaag de website en het lied "Kleine helden" gelanceerd. Die dienen om mensen te bedanken die iets hebben gedaan of betekend voor iemand in hun buurt die het moeilijk had. Geel staat dan ook bekend als "barmhartige stede" door de aandacht voor psychiatrische zorg en de opvang van mensen met psychische problemen bij inwoners thuis. Te Gek!? is een organisatie die psychische problemen bespreekbaar wil maken. De lancering is tegelijk het startschot van de voorbereidingen van allerlei feestelijkheden volgend jaar in mei. Die hadden normaal vorig jaar al plaats moeten vinden.

Sint-Dimpna is de beschermheilige van de stad Geel en de patrones van de geesteszieken. Normaal wordt die elke vijf jaar vereerd tijdens de Dimpnadagen met een ommegang sinds 1900 en sinds 2005 ook met Gheelamania. Dat is een theaterspektakel waaraan maar liefst 2000 Gelenaren meewerken, zowel voor als achter de schermen. Ook aan de ommegang doen enkele  honderden Gelenaren mee. Maar vorig jaar stak corona daar een stokje voor en ook dit jaar is het nog te vroeg.

"Maar nu begint er licht aan het einde van de tunnel te komen", zegt schepen voor Stadsanimatie en Toerisme Nadine Laeremans (CD&V). "Nu kunnen we ons erop voorbereiden dat we de Dimpnadagen, de ommegang en Gheelamania kunnen organiseren in 2022." 

Je hoeft geen grote held te zijn, het zit in de dagelijkse dingen
Nadine Laeremans (CV&V), schepen voor Stadsanimatie en Toerisme

Voor de editie van 2020, en dus nu die van 2022, had de stad al beslist om samen te werken met Te Gek!? Dat is een organisatie die psychische problemen bespreekbaar wil maken. Om iedereen nu al warm te maken, lanceerden ze vandaag samen de actie “Kleine Helden”. Daarbij zetten ze mensen in de bloemen die, op welke manier dan ook, inzetten voor anderen. 

"Je hoeft geen grote held te zijn, het zit in de dagelijkse dingen, zoals eens wat boodschappen doen, de vuilnisbakken buitenzetten of een babbel doen met iemand die ziek is of het moeilijk heeft", legt Laeremans uit. "Zorgen voor elkaar is enorm belangrijk voor onze samenleving, ook in moeilijke periodes of wanneer iemand het moeilijk heeft. Ik denk dat het voorbije jaar het bewijs was dat we daar zeker op moeten focussen. Mensen moeten zich goed in hun vel kunnen voelen." 

Sam Gevers en Dirk Kennis, die allebeid nauw verbonden zijn met Geel, schreven het lied “Kleine Helden”. Het zijn de Geelse artiesten Jef Neve en Lotte Stevens die het daarop samen met Tom Kestens ingespeeld hebben.

Postkaarten

Daarnaast zijn er postkaarten ontworpen, waarmee iedereen zijn persoonlijke kleine held mee kan bedanken. Die postkaarten kunnen in Geel onder meer bij de toeristische dienst verkregen worden. Wie daar niet geraakt, kan ook een boodschap achterlaten op de website kleine-helden.be. Alle wensen zullen dan op postkaarten geschreven worden en aan de helden bezorgd worden. 

"Op die postkaarten staat ook een link naar het lied. We hopen dat heel Geel en omstreken, en zelfs heel Vlaanderen - want we willen ook verder kijken - dat lied tegen volgend jaar uit volle borst kan meezingen." 

Meest gelezen