AFP or licensors

Groen en Vooruit willen sancties tegen Israël na onrust in Oost-Jeruzalem: "Duidelijke afspraken in regeerakkoord"

Regeringspartijen Groen en Vooruit roepen minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) op om sancties te nemen tegen Israël. Bij confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem raakten de afgelopen dagen enkele honderden mensen gewond. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) wil nu dat de regering stappen onderneemt. "Er zijn daar duidelijke afspraken over gemaakt in het regeerakkoord", klinkt het.

"De situatie in Oost-Jeruzalem is al lang onrustig omwille van de Israëlische beslissing om mogelijk Palestijnse families uit hun huis te zetten in Oost-Jeruzalem. Dit dreigt helemaal te escaleren, met lauwe diplomatieke reacties zijn we op dit moment niets. De straffeloosheid moet stoppen", aldus een stellige Wouter De Vriendt (Groen). Hij pleit als parlementslid van de meerderheid voor strenge sancties.

Sancties?

"Als sancties denken wij bij Groen bijvoorbeeld voor economische sancties, het markeren van producten uit de bezette Palestijnse gebieden, of een verbod op de invoer van die producten. Dat zijn zaken die een verandering teweeg kunnen brengen op het terrein", benadrukt De Vriendt. Hij wijst daarbij ook naar het regeerakkoord. "Er is in het regeerakkoord een duidelijke lijn opgezet wat Israël betreft, als het zijn boekje te buiten gaat moeten er sancties kunnen komen."

Zijn collega parlementslid Vicky Reynaert (Vooruit, ook in de meerderheid) schaart zich achter De Vriendt en wijst ook naar het regeerakkoord. "Het regeerakkoord is heel duidelijk. Daar in staat dat de regering werk moet maken van een lijst van proportionele maatregelen tegen de Israëlische annexatie van Palestijns gebied", verduidelijkt ze.

De straffeloosheid moet stoppen

Wouter De Vriendt (Groen)

"Tot op vandaag is er nog niet veel gebeurd. We hebben samen met de PS dan ook pas een resolutie ingediend als oproep naar de regering om daar dringend werk van te maken, op Europees niveau, of met andere landen." Die resolutie gaat in algemenere termen over het beleid van Israël, verduidelijkt Reynaert nog, maar wat er nu gebeurt is er wel een duidelijk voorbeeld van.

Wat is er aan de hand in Israël?

Het is vandaag - net zoals de voorbije dagen - erg onrustig in Oost-Jeruzalem. Palestijnse demonstranten raakten slaags met Israëlische politieagenten. Die zette traangas, rubberkogels en flitsgranaten in. Enkele honderden mensen raakten gewond. 

Het is er onrustig omdat in een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem (dat volgens de VN Palestijns gebied is) mogelijk Palestijnse families worden uitgewezen. Joodse kolonisten zouden dan naar de wijk verhuizen. De onrusten vandaag hebben ook te maken met een geplande mars van streng religieuze Joden.

De oproepen van Reynaert en De Vriendt zijn duidelijk gericht aan minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Die laat weten de situatie in Israël te evalueren. Eerder had ze al laten verstaan erg bezorgd te zijn over de situatie en het conflict daar.

Meest gelezen