Nieuwe raketaanval vanuit Gaza richting Israël
AFP or licensors

Geweld houdt aan na woelige dag: heel de nacht raketaanvallen tussen Hamas en Israël

Volgens het Israëlische leger voert de Palestijnse islamitische organisatie Hamas vanmorgen opnieuw raketaanvallen uit vanuit Gaza richting Israël. Daarbij zouden zes gewonden zijn gevallen. Israël bombardeerde vannacht zo'n 150 Palestijnse doelwitten in Gaza. Daarbij zouden volgens het  Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza zeker 22 doden zijn gevallen. 

Na de onrustige dag gisteren, houdt het geweld vanmorgen gewoon aan. Zo zijn er opnieuw raketten afgevuurd vanuit Gaza richting Israël. Een residentieel gebouw werd getroffen bij Ashkelon, in Israël. Daarbij zijn volgens Israëlische bronnen zeker vier gewonden gevallen. 

Hamas, de Palestijnse islamistische organisatie die de Gazastrook controleert, zegt dat het voorlopig niet zal stoppen met afvuren van raketten. 

BEKIJK: Dit zijn beelden van de voorbije nacht waar honderden raketten heen en weer vlogen tussen Israël en Gaza. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Israël zegt ook dat het de voorbije uren onder meer smokkeltunnels van Hamas heeft getroffen, net als een commandocentrum van Hamas en zeker vijftien toplui van de Palestijnse terreurgroep. Ook wapenopslagplaatsen zouden zijn getroffen. 

BEKIJK: Deze video legt je in 1 minuut uit wat Hamas is, lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Het Israëlische leger heeft intussen aangekondigd dat het zijn afweersysteem tegen raketten, Iron Dome,  heeft versterkt met extra afweerbatterijen. 

Volgens het Israëlische leger heeft Hamas de voorbije uren zo'n 250 raketten afgevuurd richting Israël. "Israëlische steden liggen nu al meer dan 12 uur onder vuur van Hamas. Dit moet stoppen!", laat de Israëlische defensie weten via sociale media. 

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" van 11 mei: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Het geweld escaleerde op maandag, maar smeulde al een tijdje. Een aangekondigde omstreden mars door Israëlische nationalisten in Jeruzalem goot olie op het vuur.  De rellen in Jeruzalem werden plots "ondersteund" door raketten die werden afgevuurd vanuit de verder gelegen Gazastrook. 

Voor het eerst sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in 2014 gingen in Jeruzalem de sirenes af. In de stad zelf werden de omgeving van de Klaagmuur en het Israëlische parlementsgebouw ontruimd. Ten zuiden van Jeruzalem viel een gewonde toen een raket een auto raakte.

In Gaza wordt de schade opgemeten van Israëlische bombardementen
AFP or licensors

Hamas verklaarde maandag dat het raketten afvuurde uit vergelding voor Israëls "misdaden en agressie". Eerder op de dag had Hamas Israël een ultimatum gesteld: tegen 18 uur plaatselijke tijd moesten alle Israëlische veiligheidsdiensten zich hebben teruggetrokken uit de omgeving van de Al-Aqsamoskee. Daar waren al Palestijnse demonstranten slaags geraakt met de Israëlische politie, nadat die was binnengedrongen tot in de moskee.

Bekijk de reportage over de rellen uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamas "een rode lijn overschreden" door raketten af te vuren op Jeruzalem en andere plaatsen in Israël. Hij waarschuwde maandagavond dat Israël "krachtig zal terugslaan". "Wie ons aanvalt, zal een zware prijs betalen", zei Netanyahu, die de Israëli's ook waarschuwde dat ze zich erop moeten instellen dat het huidige conflict langer zou  kunnen duren.

Bekijk de analyse van Bert De Vroey uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben beide partijen opgeroepen tot de-escalatie. De VN-Veiligheidsraad kwam in spoedzitting bijeen -daar was eerder al toe opgeroepen naar aanleiding van het harde Israëlische politie-optreden de voorbije dagen. Tot een gemeenschappelijke verklaring kwam het echter niet, omdat de VS "een publieke boodschap in dit stadium niet opportuun" acht. 

Bekijk de analyse van Rudi Vranckx uit het "Laat Journaal" hier en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Jeruzalem Dag

Maandag was trouwens Jeruzalem Dag. Op die dag wandelen jaarlijks duizenden streng religieuze en nationalistische Joden met Israëlische vlaggen door en langs Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem. Ze roepen leuzen en zingen patriottische liederen.

Op Jeruzalem Dag wordt elk jaar gevierd dat Israël Oost-Jeruzalem in 1967 op Jordanië veroverde. Ook de Westoever en de Gazastrook vielen toen in Israëlische handen. Later werd Oost-Jeruzalem door Israël bij het eigen Israëlische grondgebied toegevoegd.

Israël beschouwt Jeruzalem nu als één geheel en als de hoofdstad van het land. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem echter als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Oost-Jeruzalem bestaat onder meer uit het oude stadsgedeelte en verschillende heilige plekken, zowel voor het jodendom, de islam als het christendom. 

Palestijnen vinden de mars dan ook pure provocatie. Dit jaar viel Jeruzalem Dag dan ook nog eens tijdens de laatste dagen van de ramadan. De voorbije dagen was het al erg onrustig in Oost-Jeruzalem en ook maandagmorgen raakten Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie opnieuw slaags. Er vielen meer dan 300 gewonden, vooral Palestijnen.

Beluister: Wat is er aan de hand in Jeruzalem? VRT NWS-journalist Bert De Vroey geeft meer uitleg in "De wereld vandaag"

AFP or licensors

De politie vuurde traangas, rubberkogels en flitsgranaten af op de Palestijnse demonstranten en drong ook de moskee binnen. Palestijnen gooiden met stenen naar de agenten en volgens de politie ook naar een grote menigte Joden die aan de Westmuur waren samengekomen om te bidden.

Er ontstond maandag ook een gevecht toen een Joodse man met zijn auto inreed op Palestijnen, bewust of onbewust, dat is nog niet duidelijk. Palestijnen bekogelden de bestuurder met stenen, waarna hij door de politie ontzet moest worden.

Het was toen al de derde dag op rij van onrust en onlusten in Oost-Jeruzalem. Aan de basis ligt onder meer de mogelijke uitwijzing van Palestijnse gezinnen uit de Arabische wijk Sheikh Jarrah. Zij zouden plaats moeten ruimen voor Joodse kolonisten. Het Hooggerechtshof had zich daar normaal gezien vandaag over moeten uitspreken, maar de zitting is door de onrust uitgesteld.

Door de onrust besliste Israël ook op het laatste nippertje om de route van de vlaggenparade naar aanleiding van Jeruzalem Dag te verleggen. De mars zou niet door de Damascuspoort trekken en ook de Arabische wijken in Oost-Jeruzalem niet doorkruisen. Op die manier hoopte Israël verdere confrontaties tussen Joden en Palestijnen te voorkomen.

De organisatoren van de mars beslisten kort daarop om dan maar de hele mars af te blazen, een halfuur voor hij van start zou gaan. Toen waren al duizenden Joden samengekomen in Oost-Jeruzalem. Zij trokken toch een tijd lang met Israëlische vlaggen door de straten van Oost-Jeruzalem, maar de politie besloot uiteindelijk om de mars op te breken. 

Videospeler inladen...
Een gewonde Palestijn wordt weggebracht.
AFP or licensors
Palestijnse vrouwen vluchten voor het geweld.
AFP or licensors

Meest gelezen