Videospeler inladen...

Oost-Vlaamse kunstenaar Johan Tahon bezorgt sculptuur persoonlijk aan paus Franciscus in het Vaticaan

Kunstenaar Johan Tahon uit Zwalm maakte een beeld van de stichter van de jezuiëten, waartoe ook paus Franciscus behoort. Hij heeft het persoonlijk bezorgd in Vaticaanstad.

Beeldend kunstenaar Johan Tahon werd in privé-audiëntie ontvangen door paus Franciscus. Tahon bracht zijn sculptuur “Métanoia” mee, een sculptuur die de inkeer van de stichter van de jezuïetenorde, Ignatius van Loyola, verbeeldt. Ook paus Franciscus is een jezuïet en had aangegeven de kunstenaar te willen ontmoeten.

foto Francesco Zizola

Johan Tahon: “Deze ochtend stapte ik in eeuwenoude voetafdrukken en kreeg mijn werk een plek naast Vaticaanse grootmeesters. Ik voel mij zowel verbonden en aangeraakt als dankbaar en nederig.”

Voel me verbonden en aangeraakt, dankbaar en nederig

Johan Tahon werd geboren in Menen  en heeft zijn atelier in Munkzwalm en Istanbul. Hij gelooft sterk in de spirituele kracht van sculptuur. Hij verdiepte zich in het leven van Ignatius van Loyola en tijdens de eerste lockdown werkte hij aan een beeld dat voor hem de geest van Ignatius in zich bleek te dragen. De titel van het werk is “Métanoia”, wat “ommekeer” betekent. Het is een in zichzelf gekeerd beeld dat een kentering, een bekering laat zien. 

Tahon werd ook geïnspireerd door de beelden van paus Franciscus die op het Sint-Pietersplein, alleen in de regen, de voeten van een middeleeuwse sculptuur kuste, een beeld waarbij men eertijds hulp afsmeekte tegen de pest. Tahon: "Met dat gebaar toonde de paus dat hij de kracht en het raadsel van waarachtige sculptuur begreep. Naar dat raadsel ben ik op zoek." 

Bekijk hier een verslag over de expo "Universus" van Johan Tahon in Oudenaarde (Journaal, 27 april 2021):

Videospeler inladen...

Johan Tahon heeft op dit ogenblik een solotentoonstelling in het MOU, het museum van Oudenaarde. “Universus” biedt een overzicht van zijn werk van de laatste 20 jaar. De vaak raadselachtige figuren gaan in dialoog met de collectie van het museum. Er staat ook een kleinere versie van “Métanoia” die in Rome een plek heeft gevonden.  

Meest gelezen