Radio 2

Leerlingen van Groenhove in Waregem geen voorstander van voltijds les op school: "Maar hun ouders wél"

De scholen mogen vanaf vandaag weer voltijds fysiek lesgeven, ook aan de leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. In de campus Atheneum van de school Groenhove in Waregem lieten ze er geen gras over groeien. Alle leerlingen werden vanmorgen uitgenodigd om terug aan de schoolbanken te zitten. Al blijkt uit een enquête van de directie dat maar 1 op de 5 van hen dat ziet zitten. Bij de ouders is er veel meer enthousiasme.

80 procent van de leerlingen in Campus Atheneum van de school Groenhove in Waregem vindt het niet zo leuk om terug voltijds naar school te moeten. Dat blijkt uit een enquête die de directie heeft gehouden. Niet dat ze zich zorgen maken over de veiligheid, ze hebben gewoon weinig zin om zich terug te moeten aanpassen, blijkt wanneer we één van hen spreken. "Uiteindelijk volgen we nu al sinds november grotendeels les van thuis uit", zegt Julie Nachtergaele. "En voor de meeste van ons werkt dat goed. Natuurlijk is het nu wel leuk om iedereen terug te zien, om die laatste weken van het schooljaar samen te kunnen doorbrengen. Maar het zal toch aanpassen worden: op tijd opstaan, je klaarmaken ... het vraagt weer iets meer planning. Nu, ik ben er van overtuigd dat we het na een paar dagen ook wel weer gewoon zullen zijn", relativeert Julie nog. 

Ouders wél enthousiast

De mening van de jongeren staat, opvallend genoeg, haaks op die van hun ouders. "We hebben onze enquête ook voorgelegd aan de ouders en leerkrachten", zegt directrice Peggy Van Damme. "En daar zien we heel andere resultaten. Zo goed als 100 procent van de ouders vindt het wél een goede zaak dat de fysieke lessen weer voltijds hernemen. Bij de leerkrachten zijn de resultaten dan weer verdeeld: 50-50."

Paar leerlingen krijgen nog uitstel

Een beperkt aantal leerlingen in de school ontsnapt nog even aan de nieuwe regels en blijft tijdelijk nog een aantal uren per week thuis. Hun lessen kunnen niet voldoende veilig georganiseerd worden. "De leerlingen uit een aantal BSO-richtingen met veel praktijkuren laten we nog gedeeltelijk thuis", zegt directrice Van Damme. "Zij zouden in principe met soms 4 klasgroepen tegelijk les moeten krijgen in de ateliers. Maar die ruimtes zijn veel te klein om daar - in de huidige omstandigheden - zo'n groep te ontvangen."

Meest gelezen