Leerlingen van middelbare scholen kunnen opnieuw voltijds les krijgen op school: "We behouden strenge veiligheidregels"

Vanaf vandaag mogen middelbare scholen opnieuw voltijds les geven op school aan alle leerlingen, ook die van de 2e en 3e graad. Zij moesten door de coronacrisis halftijds afstandsonderwijs volgen. Scholen mogen zelf beslissen of ze de regel toepassen. In Zuster Maricolen in Maldegem komen vandaag opnieuw meer dan 400 leerlingen naar de campus: "We blijven strenge veiligheidsregels hanteren."

Leerlingen van de 2e en 3e graad in het middelbaar onderwijs kunnen vanaf vandaag opnieuw voltijds naar school. De regering laat elke school wel toe om zelf strengere regels te hanteren. Niet elke school start dus vandaag al met alle lessen op de campussen. Hier en daar moeten oudere leerlingen nog altijd halftijdsafstands onderwijs volgen. Dat betekent dat ze online les afwisselen met lessen op school om er zo voor te zorgen dat er geen grote groepen leerlingen tegelijk op school zijn. Op andere plekken, zoals in Zuster Maricolen in Maldegem, heropenen ze wel voledig. 

De leerlingen én leerkrachten zijn heel erg opgelucht dat dit weer kan
Ann Snauwaert van Zuster Maricolen in Maldegem

In Maldegem zullen 435 leerlingen niet langer beurtelings naar school moeten komen. "De opluchting is enorm groot, niet in het minst bij de leerkrachten. Voor hen was het ook enorm zwaar om de gewone lessen in de klas te blijven combineren met online lessen", vertelt directrce Ann Snauwaert.  Ook voor het welzijn van de leerlingen is dit heel erg belangrijk, klinkt het. "Zij kunnen eindelijk hun leeftijdsgenoten vaker zien. We kunnen nog 4 of 5 weken les geven op een relatief normale manier tot er examens zijn. Het is erg belangrijk om het vreemde coronajaar op die manier nog min of meer goed neer te kunnen leggen."

Code oranje sinds herfstvakantie

Voor veel leerlingen van middelbare scholen wordt het opnieuw wennen om elke dag naar school te gaan. Daar blijven de strenge veiligheidsmaatregelen die al sinds de herfstvakantie gelden wel van kracht. "Dat betekent dat er mondmaskerplicht is op de speelplaats en in de klas. Leerlingen en leerkrachten moeten ook afstand houden. Lunchen gebeurt in de klasbubbel of buiten, als het mooi weer is."

kasto80

Meest gelezen