Liveblog - VS keurt Pfizer goed voor 12- tot 15-jarigen en viroloog Steven Van Gucht vreest te vroege versoepelingen

De coronacijfers blijven allemaal dalen. Afgelopen week waren er dagelijks een kleine 3.000 bevestigde besmettingen, 3 procent minder dan een week eerder. De daling van het aantal besmettingen lijkt wel te vertragen. In totaal liggen nu 2.175 covidpatiënten in onze ziekenhuizen, onder wie 700 mensen op intensieve. Vanaf vandaag mogen de leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar opnieuw voltijds naar school. Dat is geleden van de herfstvakantie.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

VS keurt Pfizer/BionTech-vaccin goed voor 12- tot 15-jarigen

De Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA heeft het Pfizer-BioNTech-vaccin goedgekeurd voor personen tussen 12 en 15 jaar. Dat meldt de FDA in een persbericht. "Het gaat om een belangrijke stap in de strijd tegen de pandemie", meldt topvrouw Janet Woodcock. "Hiermee kunnen we de jeugd helpen beschermen tegen Covid."

Eerder was het vaccin ook al goedgekeurd voor minderjarigen tot 16 jaar. In ons land worden voorlopig enkel meerderjarigen gevaccineerd, mogelijk volgt de jeugd deze zomer. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA moet daarvoor nog het licht op groen zetten. Die beslissing wordt in juni verwacht.

Viroloog Van Gucht waarschuwt voor te vroege versoepelingen

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt in "De wereld vandaag" op Radio 1 voor te vroege versoepelingen op het Overlegcomité morgen. "Iedereen voelt dat we stilaan uit de crisis aan het geraken zijn, maar het maakt ons toch ook wat bezorgd", zegt hij. "We moeten toch nog wijzen op de risico's."

Volgens Van Gucht hebben veel mensen het afgelopen jaar hard gewerkt om niet besmet te geraken en anderen niet te besmetten. "Het is jammer om de laatste weken of maanden toch nog besmet te geraken als je vaccin op je ligt te wachten door nu te vroeg te versoepelen."

Augustus lijkt ons te vroeg voor grote festivals

Zowel premier Alexander De Croo (Open VLD) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maken zich sterk dat in het tweede deel van de zomer festivals gaan kunnen doorgaan, maar dat ziet Van Gucht niet zitten. "We pleiten ervoor om het aantal deelnemers beperkt te houden en met strenge voorwaarden", zegt hij. "Je kunt anders op korte tijd een grote verspreiding krijgen van nieuwe varianten."

Van Gucht benadrukt dat je pas voldoende beschermd bent na volledig vaccinatie. "Met de tweede inenting wordt de bescherming heel wat beter", zegt hij. "De tweede vaccinatie voor de doorsnee twintiger zal wellicht pas in augustus komen. Augustus lijkt ons dus te vroeg voor grote festivals."

Nul coronadoden in Engeland, Schotland en Noord-Ierland: "De lockdown en vaccinatiestrategie hebben gewerkt"

In Engeland, Schotland en Noord-Ierland zijn er nul coronadoden gevallen gisteren. Enkel in Wales waren het er nog 4. Het nieuws kwam binnen toen premier, Boris Johnson, tijdens een persconferentie meer versoepelingen aankondigde. Lia Van Bekhoven, onze correspondent in Londen, geeft meer uitleg in het "Laat Journaal".

Lees meer in dit bericht:

Brusselse burgemeester gaat La Boum niet goedkeuren als testevenement

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is vanavond nog eens teruggekomen op het verboden feest La Boum 2 in het Ter Kamerenbos op zaterdag 1 mei. Tegelijkertijd werd er al vooruitgeblikt over de officiële aanvraag voor La Boum 3. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) maakte duidelijk dat hij enkel met professionals wil werken als het evenement toegelaten wordt.

La Boum 2 in het Ter Kamerenbos liep opnieuw uit op een kat-en-muis-spelletje tussen de politie en de relschoppers. Het duurde uren voor de rust in het bos terugkeerde. Opnieuw moest de politie ingrijpen met het waterkanon en traangas en leidde dat tot arrestaties en gewonden aan bij zowel de agenten als de betogers.

Voor de evenementen La Boum Test (15 mei) en La Boum 3 (29 mei) is er wel een aanvraag ingediend bij de politie Brussel Hoofdstad Elsene door de organisatoren van L'abîme team. Al is het twijfelachtig dat die toestemming ook gegeven wordt. Volgens de Brusselse burgervader zou dat "een slag in het gezicht zijn van de evenementensector", die wel de expertise heeft, maar enorm lijdt onder de beperkingen in de strijd tegen het coronavirus.

"De mensen van La Boum 3 hebben volgens mij niet de competenties om dit te organiseren. We willen met professionals werken en niet met mensen die enkel willen provoceren", zegt burgemeester Close.

Frankrijk heropent terrassen op 19 mei

In Frankrijk gaan op 19 mei de terrassen weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

De terrasjes van bars, cafés en restaurants mogen maar op halve capaciteit draaien. Vanaf 9 juni zijn gasten ook binnen welkom, maar ook daar met hooguit de helft van de mogelijke klandizie. De beperkingen voor winkels zouden op 30 juni moeten verdwijnen.

Van bühne naar bedelstaf: bikkelharde realiteit voor mensen die werken in de cultuursector

Armoede achter de schermen: het is de bikkelharde realiteit voor heel wat mensen die werken in de cultuursector. Niet alleen de drang om weer creatief voluit te gaan, maar ook bittere noodzaak doen snakken naar tegemoetkomingen op het Overlegcomité morgen. "Ik zie een lichtje zoals een diepzeevis, een kleintje. Maar ik durf er nog niet te hard naar te grijpen", zegt actrice en illustratrice Marijke Umans in "Terzake". Bekijk de reportage hier:

Videospeler inladen...

Festivals willen meer bezoekers: "15.000 vanaf 1 augustus om economisch rendabel te zijn"

Aan de vooravond van een Overlegcomité pleit de Vlaamse Federatie van Muziekfestivals (FMIV), dat 320 festivals in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, om 15.000 bezoekers toe te laten vanaf 1 augustus. "Anders is het niet leefbaar", zegt directeur Serge Platel.

De federatie zegt ook dat de festivals moeten kunnen plaatsvinden zonder social distancing. "Maar uiteraard dan wel met een coronapaspoort en sneltesten voor wie dat niet heeft", legt Platel uit.

Twee jaar zonder festivals zou een doodvonnis betekenen voor vele organisaties en hun duizenden werknemers en freelancers, benadrukt hij. De grote festivals moeten ook zware kosten dragen. Daarom is schaalgrootte nodig om economisch leefbaar te zijn. "Bovendien zullen er bijkomende kosten zijn om alles coronaproof te laten verlopen."

De festivals kunnen ook een antwoord bieden aan de steeds luider klinkende roep van jongeren voor meer vrijheid, aldus FMIV in een perbericht. "De overheid, noch wij, willen een zomer vol ongecontroleerde feesten van grote groepen jongeren. De festivalorganisatoren nemen hun verantwoordelijkheid zeer ernstig en beschikken over de expertise en kennis om alles veilig en in overleg te laten verlopen."

Biostatisticus Molenberghs: "Noodzaak van grenzen is eindelijk doorgedrongen"

Biostatisticus Geert Molenberghs (UAntwerpen/KU Leuven) blikt al even vooruit in "De afspraak" op Canvas naar het Overlegcomité van morgen. Dan ligt een plan voor de zomer op tafel. "Bepaalde openingen worden gekoppeld aan bepaalde grenzen", zegt hij.

Molenberghs bedoelt daarmee dat versoepelingen afhankelijk worden gemaakt van bijvoorbeeld het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg. "Het is toch wel op federaal en Vlaams niveau doorgedrongen dat daarvoor een noodzaak was."

Reizen wordt momenteel nog steeds afgeraden. Volgens Molenberghs is dat iets waar we goed over moeten nadenken. "Zeker met de varianten is reizen toelaten een risico", zegt hij. "We zitten in Europa met veel landen op ongeveer hetzelfde niveau. We zouden -bij nog betere cijfers- reizen tussen die landen kunnen toelaten."

Burgemeester Sint-Truiden: "13 namen uit mijn omgeving doorgegeven, maar geen enkele Truienaar miste vaccin"

Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden (CD&V), heeft op een extra gemeenteraadszitting gezegd dat ze 13 namen van mensen uit haar omgeving heeft doorgegeven aan het vaccinatiecentrum. "Ik heb het gedaan om het vacinatiecentrum te helpen in de zoektocht naar kandidaat-invallers", zegt ze. "Geen enkele Truienaar heeft hierdoor een vaccin gemist."

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Stripauteur en politicus Marc "DeMarck" Daniëls (62) overleden na wekenlange strijd tegen coronavirus

In Jette is de Vlaamse stripauteur, kunstenaar en politicus Marc "DeMarck" Daniëls overleden. Hij stierf op 62-jarige leeftijd na een wekenlange strijd tegen het coronavirus. Daniëls is vooral bekend van de stripreeks Stam & Pilou en was ook gemeenteraadslid voor Open VLD in Jette.

Lees meer in dit artikel:

Willem Van Mullem: "Veerle Heeren vecht vanavond voor haar politieke leven"

Vanavond is er een extra gemeenteraadszitting over de vroege vaccinatie van Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden. Willem Van Mullem vat alles samen.

Videospeler inladen...

Michaël Van Droogenbroeck: "Ambitieus plan op tafel voor de zomer"

Morgen komt het Overlegcomité bijeen over mogelijke nieuwe versoepelingen. Er ligt een plan klaar voor de zomer, legt Michaël Van Droogenbroeck uit.

Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie bezorgd over Indiase coronavariant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de zogenoemde Indiase variant van het coronavirus. De mutatie, die besmettelijker lijkt, wordt vanaf nu als wereldwijd probleem gezien. Mogelijk is de variant ook iets resistenter tegen vaccins.

Twee weken geleden waarschuwde de WHO nog niet te snel conclusies te trekken. Maar de organisatie vindt de in december ontdekte variant inmiddels zorgwekkend, vergelijkbaar met de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutanten.

Verzet tegen mondmasker tijdens bevalling: "Dit is intensiever dan een voetbalwedstrijd spelen"

Is het nog nodig om een mondmasker te dragen tijdens een bevalling? Verschillende ziekenhuizen verplichten het nog altijd, maar nogal wat (aanstaande) moeders verzetten zich. Gynaecologen zeggen dat ze de regels toepassen, Sciensano nuanceert de "verplichting". 

Lees meer in dit bericht:

Minister van Onderwijs Weyts: "90 procent van leerlingen in tweede en derde graad secundair was op school"

"Meer dan 90 procent van de leerlingen tweede en derde graad secundair onderwijs was vandaag op school". Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De N-VA spreekt van een "indrukwekkende prestatie van de leerkrachten en directies".

Sinds vandaag konden ook leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar opnieuw voltijds naar school. Hier en daar is er wel nog een school die vasthoudt aan het systeem van deeltijds afstandsonderwijs, maar veruit de meeste scholen zijn dus overgeschakeld op voltijds contactonderwijs.

Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts zat vandaag 90 procent van de leerlingen in de tweede en derde graad van het secundair op school. "In het zesde middelbaar was zelfs 93% aanwezig", zegt Weyts. Volgens de N-VA-minister hebben scholen bewust voorrang gegeven aan die zesdejaars.

"Een terechte keuze, want deze leerlingen zitten op het einde van een overgangsjaar richting ofwel een job, ofwel het hoger onderwijs. Zij kunnen voltijds contactonderwijs zeker nog gebruiken, ook als voorbereiding op de examens", aldus Weyts.

Brailleliga: "Blinden en slechtzienden hebben hulp nodig nu terrassen weer open zijn"

Nu de terrassen weer open mogen en die vaak groter zijn dan vroeger, kan dat blinden en slechtzienden in de problemen brengen omdat ze hun herkenningspunten kwijt zijn. Daarom roept de Brailleliga op tot burgerzin. "Help personen met een visuele handicap zich een weg te banen in het veranderde openbare landschap en maak mee het verschil", vraagt de organisatie.

Blinde en slechtziende personen die zich verplaatsen met de hulp van een mobiliteitsstok leren vaste trajecten. Dat er op hun pad weer terrassen verschijnen en dat die nu bovendien vaak groter zijn dan vroeger omdat de uitbaters de toestemming kregen om een (groter) deel van het openbaar domein in te nemen, betekent voor veel van hen een hindernissenparcours. Bovendien kunnen bepaalde herkenningspunten verdwenen zijn.

"Ze kunnen de aanpassingen in winkels, in straten, de wachtrijen, de vaste looprichtingen en extra obstakels vaak niet detecteren", zegt de Brailleliga. "Ook afstand inschatten is een bijna onmogelijke opdracht wanneer je tastzin je zicht voor een deel vervangt. Als er een nieuw obstakel op hun weg verschijnt, kan het hen volledig desoriënteren. Hetzelfde geldt voor blindengeleidehonden."

Daarom roept de Brailleliga iedereen op tot burgerzin. "Personen met een visuele handicap helpen, is heel eenvoudig: een simpele mondelinge instructie vanop afstand doet al wonderen. Zo kan iedereen veilig genieten van een terrasje", luidt het.

Meest gelezen