Videospeler inladen...

BEKIJK: Luc Tuymans toont nieuw werk uit coronaperiode: "Animatiefilmpjes kan je ook alleen maken" 

In galerie Zeno X in Antwerpen opent vandaag "Seconds", een tentoonstelling met nieuw werk van Luc Tuymans. Het voorbije jaar was een productieve periode voor een van onze grootste hedendaagse kunstenaars. Want ook hij zat noodgedwongen vaak "in zijn kot". De coronapandemie loopt dan ook als een rode draad door zijn nieuwe werken. 

Bekijk hier het Journaalverslag: (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Door corona vallen vorig voorjaar voor Luc Tuymans en zijn vrouw, kunstenares Carla Arocha, de vele reizen die ze voor hun werk maken plots weg. Er komt hierdoor wel veel extra tijd vrij om nieuw werk te maken. Zo stort Tuymans zich thuis op het maken van stopmotion-filmpjes, waarvoor hij zelf alle tekeningen maakt.  "Happy birthday" in de expo is daar een voorbeeld van. Het filmpje is het slot van de expo, bij het binnenkomen zie je het basismateriaal, een selectie van de tekeningen, hangen. 

"Happy birthday"
photographer: Peter Cox courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

"Dat was wat je ook alleen kunt doen", legt Tuymans uit aan VRT NWS.  "Het is boeiend omdat het iets is dat je zelf doet bewegen, dus het heeft iets kinderlijks, in principe. En aan de andere kant is het handmatig gemaakt. Daar bovenop heb ik natuurlijk ook nog losstaande tekeningen gemaakt. Ik heb zo’n 260 werken op papier gemaakt. En dan op een gegeven moment, wanneer een van mijn assistenten getest was, kon hij mij naar het atelier rijden en terug en dan zijn eindelijk die andere werken ontstaan. Nu zijn er nog veel andere werken ontstaan voor een expo in Parijs (die volgend jaar gepland staat, red.)." 

"Numbers"

Vier monumentale doeken met cijfers die licht lijken te geven, dat werk is de eyecatcher van deze expo.  De achtergrond is  geschilderd in vele tinten violet en indigo waardoor de cijfers lijken te vibreren op een televisiescherm.  Het is het eigenzinnige antwoord van Tuymans op de vraag van het kunsttijdschrift Artforum om een werk te maken dat corona uitbeeldt, in een periode waarin cijfers ons leven lijken te beheersen. 

"Gezien het feit dat de pandemie globaal, universeel is, begon ik te denken aan dingen die universeel, globaal waren, die abstract en niet abstract waren. En moest ik denken aan nummers die ik zelf eigenlijk als onderverdeling in een Super 8-film tegen een zwarte achtergrond had gefilmd, die overbelicht waren. Ik dacht dat dat een boeiend gegeven zou zijn omdat we tenslotte in een situatie zitten waarin statistieken belangrijk worden."

"Numbers (Nine)"
photographer: Peter Cox courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

Voor de monumentale werken liet Tuymans zich ook inspireren door de Rothko Chapel in Houston, Texas (archieffoto hieronder), waar 14 werken van de Amerikaanse schilder hangen die specifiek voor die locatie gemaakt zijn. "Ik heb daar altijd een geweldige fascinatie voor gehad. Het viel wel tegen omdat de schilderijen al wat in slechte staat waren en het niet het effect had waarop ik gehoopt had. Als je naar deze schilderijen gaat, zie je ook alle verschillen in het binnenwerk van de nummers en ook in de achtergrond. Dat is iets wat je online niet gaat zien, dat is het sculpturale element, wat ook in de Rothko Chapel min of meer aanwezig was."

AP

"The stage" en "Intermission" tonen verlaten podia

Tuymans heeft ook oog voor de gedwongen pauze in de culturele sector. De werken "The stage" en "Intermission" zijn bevreemdende beelden van podia waarop niets gebeurt en waarop niemand aanwezig is.  

"Intermission"
photographer: Peter Cox courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

"Het zijn beelden die refereren aan het feit dat er ook effectief iets wordt stilgezet, dat iets in een vacuüm wordt gehouden. En dat naast de werken met de nummers die ergens een beweeglijkheid zouden kunnen voorspellen of niet, maar ook zij zijn ergens gestold binnen dat monumentale gegeven en dat vond ik nu net boeiend om dat als beeld te kunnen doortrekken."

Ook als mens hebben we tijdens de coronacrisis vaak het gevoel gehad dat ons leven op pauze staat.  "Ik heb de eerste en tweede lockdown in eerste instantie  als rustgevend ervaren, maar de derde fase begint lang te duren", zegt Tuymans.  "Het feit dat je beperkt bent in je contacten is sowieso een menselijke verarming. En je kunt natuurlijk wel Zoomen of Skypen en al dat soort van dingen, maar dat blijft toch anders." 

"The stage"
photographer: Peter Cox courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

De expo "Seconds" loopt vanaf vandaag tot en met 26 juni in de Zeno X Gallery in Antwerpen. De galerie is van woensdag tot en met zaterdag open van 13 tot 17 uur. Dit weekend is ze ook uitzonderlijk op zondag open naar aanleiding van het Antwerp Art Weekend

Meest gelezen