Mechelen pleit voor rookvrije treinstations: "Roken op het perron is niet meer van deze tijd"

De stad Mechelen vraagt aan de NMBS dat er een rookverbod komt op de perrons en de in- en uitgangen van de Mechelse stations. Het is volgens de stad niet de bedoeling om rokers te viseren maar om andere mensen en zeker kinderen uit de rook te houden. Mechelen wil een pilootproject zijn voor de rest van het land. 

Het voorstel komt van Rina Rabau van Groen "Als je de trein neemt, moet je vaak eerst een walm van rook doorkruisen. Dat is niet meer van deze tijd. In Nederland hebben ze al beslist om de perrons rookvrij te maken en geen sigaretten meer te verkopen in de kiosken. Hopelijk kunnen we van Mechelen een pionier maken in het rookvrij maken van onze treinstations."

“Mechelen telt twee treinstations en wil als pilootproject fungeren in de uitrol van rookvrije perrons en stations in de rest van het land", treedt schepen van sociale zaken en welzijn Gabriella De Francesco (Groen) haar bij. "Zo willen we een belangrijk signaal geven naar de Mechelaar en een voorbeeld zijn voor andere steden. We willen kinderen het recht geven om rookvrij op te groeien en streven naar een gezondere samenleving.”

We willen met dit voorstel ook een voorbeeld zijn voor andere steden

Schepen van sociale zaken en welzijn Gabriella De Francesco (Groen)

De NMBS staat positief tegenover het voorstel en wil met de stad overleggen. Momenteel is het al verboden om te roken in de stationsgebouwen en op overdekte perrons. 

Mechelen doet het voorstel aan de NMBS in het kader van de campagne "Generatie Rookvrij". Bedoeling is dat ieder kind dat in 2019 of later geboren is, kan opgroeien in een rookvrije omgeving. Eerder werden in Mechelen al de speeltuinen, parken en voetbalvelden rookvrij gemaakt.

Meest gelezen