Seriemoordenaar Michel Fourniret (79) overleden: welke geheimen neemt "het monster van de Ardennen" mee in zijn graf?

In een gevangenisziekenhuis in Parijs is Michel Fourniret overleden. Dat heeft de procureur van Parijs bekendgemaakt. De 79-jarige Fourniret was tot levenslang veroordeeld voor de moord op 8 meisjes en jonge vrouwen. Maar een aantal vragen heeft hij voor zijn dood niet meer beantwoord.

Fourniret was zaterdag met ademhalingsproblemen naar het Salpétrière-ziekenhuis in Parijs overgebracht. Hij werd er in een coma gebracht, en is vandaag overleden.

De wereld leerde Michel Fourniret kennen op 30 juni 2004. Acht dagen daarvoor had het assisenhof Marc Dutroux en zijn handlangers veroordeeld voor de ontvoering van zes meisjes en de moord op vier van hen. Het land was nog maar net aan het bekomen van het "proces van de eeuw", toen bekend raakte dat er opnieuw een seriemoordenaar gearresteerd was die het op jonge meisjes gemunt had. "Het ziet ernaar uit dat deze man nog meer op zijn geweten heeft dan Dutroux", zo hoorden we toen in politiekringen.

Bekijk hier in 1 minuut wie Michel Fourniret was en wat hij op zijn kerfstok heeft: 

Videospeler inladen...

Op dat ogenblik zat Fourniret al een jaar in de gevangenis. Hij was in juni 2003 opgepakt bij een mislukte poging om een meisje van 13 te ontvoeren. Wanneer het doodsbange meisje hem vraagt of hij een lid is van de bende van Dutroux, antwoordt Fourniret: "Nee, ik ben erger dan Dutroux." Met heel veel geluk kan het meisje ontsnappen en samen met een voorbijrijdende vrouw de nummerplaat van zijn bestelwagen noteren. Fourniret en zijn toenmalige vrouw Monique Olivier worden gearresteerd en maandenlang ondervraagd. Maar het duurt nog een jaar voor Olivier door de knieën gaat - bang geworden door de uitspraak op het proces-Dutroux, waar Dutrouxs ex-vrouw Michelle Martin 30 jaar cel heeft gekregen. Ze hoopt dat zij er beter vanaf zal komen door met het gerecht mee te werken.

Ik ben erger dan Dutroux

Michel Fourniret

Maar dat blijkt ijdele hoop: in mei 2008 worden Fourniret en Olivier allebei tot levenslang veroordeeld voor zeven moorden op meisjes en jonge vrouwen.  Met voor Fourniret de bijkomende bepaling dat hij nooit vervroegd zou mogen vrijkomen: levenslang moest voor hem echt levenslang zijn.

Volgens Fourniret was maagdelijkheid zijn belangrijkste drijfveer: de schok die hij ondervond toen hij tijdens de huwelijksnacht ontdekte dat zijn eerste vrouw geen maagd meer bleek te zijn, zou hem ertoe aangezet hebben om "op jacht te gaan naar maagden".

Bekijk hier hoe in 2008 de uitspraak valt tijdens het proces-Fourniret: 

Videospeler inladen...

Eén van zijn slachtoffers is de 12-jarige Elisabeth Brichet uit Namen. Het meisje verdween in 1989, pas in 2004 werd haar lichaam gevonden in de tuin van Fournirets kasteel in Sautou, op de grens van Frankrijk en België. De Ardennen waren dan ook zijn geliefkoosde streek: door nu eens aan deze, en dan weer aan de andere kant van de grens toe te slaan, maakte hij het de speurders extra moeilijk. Het levert hem de bijnaam "het monster van de Ardennen (l'ogre des Ardennes)" op. 

15 jaar lang wist niemand wat er met de 12-jarige Elisabeth Brichet gebeurd was.

Alleen blijven zelfs na het assisenproces nog veel vragen onbeantwoord. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Hoeveel slachtoffers heeft Fourniret gemaakt?

Voor acht moorden is Fourniret intussen veroordeeld. De zeven jonge vrouwen en meisjes die hij ontvoerde, misbruikte en vermoordde, daarvoor werd hij al tot levenslang veroordeeld tijdens zijn assisenproces. Later kwam daar nog een keer levenslang bij voor de moord op de vrouw van een vroegere celgenoot.

Tijdens het proces in 2008 kon ons reportagemagazine "Koppen" de nicht van een van de slachtoffers van Fourniret volgen. Bekijk haar aangrijpende getuigenis hier:

Videospeler inladen...

Maar de speurders twijfelen er niet aan dat Fourniret meer slachtoffers heeft gemaakt. Zo zit er een vreemd "gat" in de tijdslijn van zijn slachtoffers: van 1987 tot 1990 bekende Fourniret zes moorden. En dan zou hij pas in 2000 opnieuw toegeslagen hebben. Een seriemoordenaar die zes moorden pleegt op vier jaar tijd, en dan tien jaar stilzit, dat vinden politiemensen heel raar. Ongetwijfeld heeft Fourniret tussen 1990 en 2000 nog meer moorden gepleegd.

Een paar jaar geleden gaf Fourniret toe dat hij nog twee meisjes ontvoerd en gedood had: Marie-Angèle Domece, die in 1988 verdween, en Joanna Parrish, verdwenen in 1990. Begin vorig jaar bekende hij ook de moord op Estelle Mouzin, in 2003. Dat brengt het totaal op elf dodelijke slachtoffers. Maar het gat tussen 1990 en 2000 blijft intrigeren. Eén naam is daar intussen opgedoken: die van de 29-jarige Lydié Logé, die in 1993 verdween en voor wiens dood Fourniret intussen in verdenking was gesteld.

Volgens de Franse krant Le Parisien zou Monique Olivier tegen een celgenote bekend hebben dat het totaal aantal slachtoffers van het koppel "ruim boven de dertig" zou liggen. Voor verschillende verdwijningszaken uit die tijd wordt nog uitgezocht of de Fransman erachter zou kunnen zitten.

Waar zijn de lichamen?

Van verschillende slachtoffers is nog geen lichaam gevonden. En Fourniret zegt dat hij niet meer weet waar hij ze verstopt heeft. Naar het lichaam van Estelle Mouzin werd de voorbije maanden nog gezocht in vroegere woningen van Fourniret en familieleden, maar zonder resultaat.

Fourniret werd ook in verdenking gesteld van de moord op de 29-jarige Lydie Logé in 1993. Ook haar lichaam werd nooit gevonden.

Bekijk hier hoe speurders vorig jaar nog naar het lichaam van Estelle zochten: 

Videospeler inladen...

Waar is de rest van zijn goudschat?

In 1987 kan Fourniret de hand leggen op een goudschat. Het gaat om de buit van een bende bankovervallers. Via een vroegere celgenoot komt hij te weten waar die goudstaven begraven liggen. Hij gaat hem opgraven, samen met de vrouw van die celgenoot. Maar Fourniret neemt geen genoegen met een deel van de buit: hij vermoordt de vrouw van zijn celgenoot en neemt alle goud en geld mee. Met een deel ervan koopt hij het kasteel van Sautou. Maar waar de rest van het goud is, is onduidelijk.

Fourniret heeft sowieso nooit meegewerkt met het gerecht om die vragen beantwoord te krijgen. Meestal bekende hij pas op het ogenblik dat hij met de rug tegen de muur stond. De laatste jaren zou hij ook zijn beginnen te dementeren, volgens Franse media. En nu zal hij dus helemaal geen antwoord meer kunnen geven.

Meest gelezen