Videospeler inladen...

Grote meerderheid middelbare scholen weer voltijds open, sommige scholen niet "door plaatsgebrek"

Vanaf vandaag mogen de meeste middelbare scholieren weer voltijds naar school. Ook in de tweede en derde graad van het middelbaar mag er namelijk weer voltijds contactonderwijs gegeven worden, en de overgrote meerderheid van de scholen zal dat ook doen. Een minderheid gaat niet open, voornamelijk wegens plaatsgebrek.

Het is van vóór de herfstvakantie geleden dat leerlingen van de tweede en derde graad in het middelbaar weer voltijds naar school kunnen. Vandaag is dus een belangrijke dag voor het onderwijs. Het is zoals steeds geen verplichting voor de scholen om open te gaan. Scholen kunnen dat naargelang hun situatie zelf kiezen. De grote meerderheid gaat voltijds open, maar een minderheid blijft het eerdere regime behouden, blijkt uit een inschatting van de onderwijskoepels. Deeltijds afstandsonderwijs dus.

Soms laat een lokale risicoanalyse nu eenmaal niet toe om alle leerlingen tegelijk op school te ontvangen

Pieter-Jan Crombez, Katholiek Onderwijs Vlaanderen

"In sommige scholen wordt afstandsleren gewoon als een succes ervaren, zowel door het personeel als door de leerlingen", verklaart Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Maar voor veel scholen lukt het ook gewoon niet om open te gaan. "De lokale risicoanalyse laat dat soms niet toe", zegt Crombez. 

Dat beaamt ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs. "Wegens plaatsgebrek heeft een kleine minderheid het moeilijk om vandaag voltijds te heropenen. Want de veiligheidsmaatregelen gelden uiteraard nog altijd", zegt Verdyck. Geen twee scholen zijn ook dezelfde, benadrukt Crombez. "De lokale omstandigheden kunnen zeer verschillend zijn. Bijvoorbeeld het aantal lokalen dat beschikbaar is, de grootte van de speelplaats, de breedte van de gangen en de deuren ...", zegt Crombez.

"Die scholen voorzien wel nog een hele reeks extra activiteiten en initiatieven om leerlingen te ondersteunen en om op het welbevinden in te zetten", zegt Raymonda Verdyck nog. "Maar het betreft dus een kleine minderheid. De meeste scholen zijn inderdaad volledig open vandaag", aldus Verdyck.

Effect op coronacijfers

Dat alle scholen weer voltijds open mogen op de maandag nadat de horeca met terrassen mocht starten, doet sommigen bezorgd naar de coronacijfers kijken. Maar de koepels verzekeren dat de scholen alle maatregelen nauwgezet opvolgen. 

"Als er één ding duidelijk gebleken is het voorbije jaar, is wel dat de maatregelen op school heel strikt zijn en grondig worden opgevolgd", zegt Crombez. "Want we beseffen dat dat nodig is als we zoveel mogelijk leerlingen op school willen ontvangen. Als er een uitbraak zou zijn, zijn er lokaal ook altijd maatregelen mogelijk. Het CLB zal dan samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid kijken naar de juiste aanpak", aldus de woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "We laten ons ook heel goed opvolgen door virologen en epidemiologen", zegt Raymonda Verdyck nog. "Er is bij het vorige overleg groen licht gegeven om vandaag volledig te kunnen herstarten, en wij nemen dat dan ook graag met beide handen aan."

Bekijk ook de toelichting van onze reporter Kerlijne Everaet en haar interview met Tomas De Wilde, directeur van het Oscar Romero College van Dendermonde:

Videospeler inladen...

Meest gelezen