Videospeler inladen...

1.400 migranten en vluchtelingen op Lampedusa in een weekend: "Eiland kan dit niet aan"

Het voorbije weekend zijn meer dan 1.400 mensen aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa. In totaal gaat het dit jaar al om 12.000 vluchtelingen en migranten. Reacties uit politieke hoek blijven niet uit, premier Mario Draghi moet een crisisoverleg bijeenroepen en Europa om hulp vragen, klinkt het. "Nu is het nog klein, maar als het weer goed blijft en de zee kalm, kan dit wel uitgroeien tot iets groots", zegt correspondent Angela Vreede.

Het zijn beelden die we kennen uit het verleden: bootjes met migranten en vluchtelingen die aankomen op het Italiaanse eiland Lampedusa, ten zuiden van Sicilië, en de gevaarlijke oversteek wagen over de Middellandse Zee vanaf het Afrikaanse vasteland. Op Lampedusa en in Italië maken ze zich nu opnieuw zorgen.

Correspondent Angela Vreede licht in "De ochtend" de situatie en de reacties uitgebreid toe, dat kan je hier beluisteren. Het artikel gaat voort onder het fragment

Het voorbije weekend zijn meer dan 1.400 mensen aangekomen op Lampedusa, verdeeld over een 15-tal bootjes. Sommige van die bootjes werden onderschept voor de kust van het eiland door de Italiaanse politie. In een van die bootjes, meer een houten sloep, zaten een 400-tal mensen van verschillende nationaliteiten.

In totaal zijn dit jaar al 12.000 migranten en vluchtelingen aangekomen op Lampedusa, zegt correspondent Andrea Vreede. "Vorig jaar waren het er op dat moment een 4.000-tal, corona speelt in vele opzichten. In heel 2016, een topjaar, kwamen er in totaal 180.000 mensen aan. Lampedusa heeft maar een klein opvangcentrum voor 250 tot 300 vluchtelingen, dus ze kunnen dat niet aan. Mensen moeten nu ook eerst getest worden voor ze weg kunnen, dus de procedure voor ze weg kunnen is ook langer geworden."

"Matteo Salvini in een moeilijke positie"

De reacties uit politieke hoek blijven niet uit. Matteo Salvini, van de extreemrechtse partij Lega Nord, wil crisisoverleg met premier Mario Draghi. "Salvini zit daar in een moeilijke positie", zegt Vreede. "Hij maakt met zijn partij deel uit van een reeks partijen die de regering-Draghi steunen. Maar migratie is zijn thema en hij wil zijn oude strijdkreet ook kunnen blijven uiten."

Maar er speelt meer: Salvini moet ook opboksen tegen de concurrentie van Fratelli d'Italia, de extreemrechtse partij van Giorgia Melone. "Zij is ook heel fel bezig tegen de vluchtelingen- en migrantenproblematiek, en zij zit in de oppositie. Ze trekt van leer tegen de regering en dat werpt vruchten af. In de peilingen stijgt Fratelli d'Italia ten nadele van Lega Nord."

"Kan een groot probleem worden"

Minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese heeft al gezegd dat Draghi naar Europa moet, om hulp te vragen bij de herverdeling van de vluchtelingen en migranten. "Maar dat is al een oude kwestie en daar is nooit veel uitgekomen. En ik vrees dat veel Europese landen er nu niet op zitten te wachten", zegt Vreede.

De inwoners van Lampedusa zijn deze situatie al jaren gewoon, ze kreunen hier al 20 jaar onder, zegt Vreede. "De burgemeester zegt, we kunnen dit aan, maar er moet snel ingegrepen worden. Mensen op Lampedusa en Sicilië zullen altijd eerst kijken naar hulp bieden. Nu is het nog redelijk klein, maar als het weer goed blijft, en de zee kalm, dan kan het wel groot worden."

5 mensen verdronken voor Libische kust

Voor de kust van Libië zijn zeker 5 mensen verdronken toen de boot waarmee ze op weg waren naar Europa, kapseisde. Onder de dodelijke slachtoffers is ook een kind. Aan boord waren zeker 45 mensen. 40 mensen konden gered worden door vissers.

De gekapseisde boot was samen met 9 andere boten onderweg naar Europa. In totaal waren meer dan 700 mensen aan boord van de verschillende boten. Ze werden onderschept door de Libische kustwacht en naar detentiecentra gebracht.

Centra die al lang overvol zitten. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties zijn dit jaar al zo'n 7.000 migranten op zee onderschept en naar Libië teruggebracht.

Meest gelezen