Radio 2

Minister Crevits lanceert week van de korte keten met aardbeienpluk: "Nog meer mensen naar de boerderij lokken"

Minister van landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft in Weerde bij Zemst de week van de korte keten gelanceerd. Ze plukte wat aardbeien en kreeg een rondleiding in de hoevewinkel van de familie Van Haesendonck. 

De week van de korte keten is vandaag gelanceerd op een hoeve in Weerde, bij Zemst. De week zelf loopt van 15 tot en met 23 mei. Korte keten staat voor produkten kopen die in je buurt geteeld zijn. Minister van Landbouw Hilde Crevits was te gast in de hoeve van de familie Van Haesendonck. Zij combineren land- en tuinbouw al 100 jaar met lokale verkoop in een hoevewinkel.

Geslaagd als aardbeiplukker

"We willen de mensen nog meer naar de lokale land- en tuinbouwers lokken dan vandaag. De lokale verkoop zit in de lift, maar het kan nog veel beter", zegt minister Crevits. Zij mocht voor de gelegenheid zelf aardbeien plukken. "Dat komt goed uit, want ik ben een aardbeienliefhebber", zegt de minister. "Je moet heel voorzichtig werken, anders beschadig je de vrucht. Maar ik ben geslaagd", lacht Crevits.  

De boerderij herontdekt

"Deze week van de korte keten is een erkenning van het werk dat we doen", zegt Koen Van Haesendonck van de gelijknamige hoeve in Weerde. Hij baat het land- en tuinbouwbedrijf uit, samen met zijn drie broers en zijn zus. Hun hoevewinkel bestaat precies 100 jaar. "Door de coronacrisis hebben de mensen de boerderij herontdekt, dat is duidelijk", zegt Koen. "We krijgen duidelijk meer klanten over de vloer en we hebben onze winkel zelfs uitgebreid." Koen is blij dat de minister hun bedrijf uitkoos voor de lancering vandaag. "We zitten nog met de beperkingen als gevolg van de coronacrisis, maar we gaan onze klanten deze week wel extra verwennen", belooft Koen.

Radio 2

Meest gelezen