NMBS start afhaaldienst voor lokaal geteelde verse groenten en fruit

De NMBS start met een proefproject voor treinreizigers en buurtbewoners. Via internet kunnen ze lokaal geteelde groenten en fruit bestellen en die dan één keer per week afhalen in een station. "Een station moet meer zijn dan een plek waar je in en uit de trein stapt", klinkt het bij de NMBS. In Vlaanderen is Gent-Sint-Pieters uitgekozen als testplaats.

De stationsbuurt heeft weleens een negatieve bijklank. Lange tijd was het een plek waar reizigers gehaast doorheen liepen om op of van de trein te stappen. Om die trein te halen natuurlijk, maar soms ook wel gedreven door een onbehaaglijk gevoel van onveiligheid.

De visie rond de functie van een station in de stad is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Steeds meer wordt er gekeken hoe zo'n station onderdeel van het dagelijkse stadsleven kan worden. En dus waar het ook voor gebruikt of ingeschakeld kan worden.

De visie is een station waar veel meer gebeurt dan enkel de trein nemen. Het is een plaats waar ook geleefd wordt.

Bart Crols, NMBS

Zo is het op sommige plaatsen de verbinding tussen twee stadsdelen, zoals het station in Leuven. Of een plek waar ook extra diensten te vinden zijn, zoals een postkantoor. Station Brussel-Zuid is intussen uitgegroeid tot een winkelcentrum waar je zelfs een (overdekt) terrasje kunt doen in niet-coronatijden.

De NMBS gaat nu nog een stapje verder in die richting. Eerder sloot ze al een overeenkomst om het aantal geldautomaten te verdubbelen de komende jaren. Nu is er dus ook een proefproject met een afhaaldienst voor lokaal geproduceerde voedingsmiddelen.

Het proefproject concreet

Gent-Sint-Pieters is het grootste treinstation in Vlaanderen. Vanaf 21 mei zullen treinreizigers en buurtbewoners er wekelijks verse producten van de korte keten kunnen afhalen.

Het gaat voornamelijk over groenten en fruit die lokaal geteeld zijn. Daar staat ook een streefdoel op: minstens 70 procent van de aangeboden voedingsmiddelen moet geproduceerd zijn binnen een straal van 30 kilometer. 

Klanten moeten via een website bestellen en op vrijdag tussen 15.30 en 17.30 kunnen de boodschappen afgehaald worden. 

40 bedrijven reageerden op de offerteaanvraag van de NMBS. Voor Gent-Sint-Pieters werd de firma Voedselteams geselecteerd. Een jaar lang mogen ze de dienst aanbieden. Als het een succes wordt, kan het project uitgebreid worden naar andere treinstations.

Meest gelezen