Opgepast voor valse sms'en van Bpost: "Gebruik de Bpost-app" 

Bpost waarschuwt voor valse sms'en die in naam van het bedrijf circuleren. De berichten, die vooral in het Frans rondgaan, vragen je om op een link te klikken om het pakje te volgen. "Je doet dat best op de Bpost-app, want die is betrouwbaar", zegt Veerle Van Mierlo, de woordvoerster van Bpost. Het Centrum voor Cybersecurity Belgium, die dit soort berichten verzamelt, kreeg afgelopen weekend zo'n 5000 verdachte sms'en van Bpost binnen.

"Jouw pakje is onderweg, volg het hier." Dat staat te lezen in een sms, in het Frans, die heel veel mensen hebben gekregen. Maar het gaat om phishing, criminelen die persoonlijke gegevens proberen los te weken om geld van je rekening te halen. Het bericht komt dus niet van Bpost, maar van mensen die je in de val willen lokken.

Deze video legt je in één minuut uit wat phishing precies is. Daaronder kan je voort lezen.

Videospeler inladen...

"Wij communiceren niet via een gsm-nummer"

"Wij hebben inderdaad gezien dat er sms'en circuleren", zegt Veerle Van Mierlo, woordvoerster van Bpost. "Maar helaas kunnen we daar niets aan doen. Als we sms'en sturen, komen ze altijd van hetzelfde nummer: 8152. We sturen nooit een bericht via een gsm-nummer, wat hier is gebeurd."

Van Mierlo benadrukt ook dat je je pakje het best kan volgen via de Bpost-app. "Want daar krijg je ook een Track & Trace-nummer, waarmee je kan volgen waar je pakje is. Hier is dat een willekeurige link zonder nummer", klinkt het. Wie wel een sms heeft gekregen, kan dat melden op het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Alleen al dit weekend kreeg het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB) zo'n 5000 verdachte berichten binnen. "Als u dit bericht gekregen hebt, is de kans groot dat jouw nummer in een gelekte databank zit. Dit betekent dat u in de toekomst helaas nog van dit soort berichten zal krijgen", zegt Katrien Eggers van het CCB. 

Phishing is big business voor cybercriminelen, vorig jaar gingen ze met zo'n 34 miljoen euro aan de haal. De verdachte sms circuleert ondertussen ook in Vlaanderen. Verschillende mensen op Twitter hebben daar melding van gemaakt. 

Meest gelezen