Copyright © 2017, Kiattisak Lamchan, licensed via EyeEm Mobile GmbH

"Belangrijkste Overlegcomité over de coronaversoepelingen": deze knopen worden vandaag doorgehakt

"Het belangrijkste Overlegcomité over de coronaversoepelingen", zo wordt de vergadering van vandaag tussen de verschillende regeringen van ons land nu al bestempeld. Dat er ruimschoots perspectief komt op de zomer, daar lijkt haast geen twijfel over.

De Vlaamse regering deed dit weekend al een opgooi met een eigen "Plan van de Vrijheid". Dat tekent een soort tijdspad uit voor een hele rist versoepelingen tussen nu en september. Mei en juni zijn nog relatief voorzichtig, maar vanaf juli wordt er al wat grootser gedacht. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) besprak zijn plan dit weekend al met premier Alexander De Croo (Open VLD). Die had blijkbaar een eigen plan dat daar min of meer mee overeenkomt. Volgens sommige bronnen is er zelfs sprake van een soort opbod tussen het Vlaamse en federale niveau, waardoor dit op vlak van versoepelingen een cruciaal Overlegcomité lijkt te zullen worden.

De ambitie is zelfs om op een paar uur tijd het hele versoepelingsschema voor komende zomer af te kloppen, horen wij. Om 9 uur beginnen de excellenties eraan. Dit ligt volgens onze informatie op tafel:

Wat met de verdere versoepelingen in de horeca?

We zijn Bourgondiërs of we zijn het niet: het gevoel van vrijheid lijkt in ons land samen te hangen met de kans om iets te eten of te drinken op restaurant of in een café. Dat de horecaterrassen sinds dit weekend weer open zijn, heeft dus wel wat geholpen om die eerste druk van de ketel te halen. 

Maar de horeca droomt van meer, nu de coronacijfers gestaag blijven zakken. Want wanneer kunnen zij ook gasten binnen ontvangen? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had er zaterdag nog een goed oog in: "De cijfers gaan nu gestaag de goede richting uit en ik heb echt wel de verwachting dat er de komende drie weken vooruitgang zal worden geboekt. Als alles zo blijft evolueren, zal er dan begin juni ook binnen meer mogelijk worden."

(Lees verder onder de foto)

Dat is inderdaad ook wat er op tafel ligt: de richtdatum voor die versoepelingen zou 9 juni worden. Vanaf dan zouden er in cafés en restaurants dus ook weer mensen binnen mogen zitten. Het richtcijfer om dat mogelijk te maken, is maximaal 500 coronapatiënten op intensieve zorg. Ook zou tegen dan 80 procent van de mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd moeten zijn. 

Binnen zou je dan met 4 mensen aan een tafel mogen zitten en tussen de tafels zou er 1,5 meter afstand moeten zijn. Net zoals nu met de terrassen het geval is, zouden restaurants en cafés tussen 8 uur 's morgens en 22 uur 's avonds open mogen zijn.

Wat met die plexiwanden op de terrassen?

Eind vorige week bleken regering en horeca zich in een weinig sexy plexipatstelling te hebben gemanoeuvreerd. Want het Overlegcomité had vastgelegd dat er 1,5 meter tussen elke tafelbubbel moest zitten, terwijl in het protocol dat de horeca met de regering had uitgetekend de afstand kleiner kon zijn, mits het gebruik van plexiglazen wanden. Die tegenstelling zorgde voor heel wat frustratie bij horeca-uitbaters en bij burgemeesters die de regels moeten handhaven.

Die plexiknoop zal tijdens het Overlegcomité definitief moeten worden ontward. Maar het lijkt er volgens onze informatie op dat de federale regering niet meer geneigd is om te morrelen aan die regel van 1,5 meter tussen de tafels, plexiglas of niet. 

Wat met ons sociale leven?

Als de horecaversoepelingen worden afgeklopt zoals we hierboven hebben beschreven, zou iedereen vanaf 9 juni ook in eigen huis weer 4 mensen mogen ontvangen.

Feesten die professioneel georganiseerd zijn, zouden vanaf 9 juni ook weer moeten kunnen. Daarop zouden buitenshuis 100 mensen tegelijk aanwezig mogen zijn en binnen in een feestzaal 50 mensen.

(Lees verder onder de foto)

Juni lijkt ook de richtdatum voor een heropening van de sauna's, jacuzzi's, bioscopen en fitnessruimten. In juni zouden ook kermissen weer worden toegelaten. 

Erediensten zullen vanaf 9 juni binnen weer 100 mensen mogen ontvangen, buiten 200. Vanaf juli zou dat stijgen naar 200 binnen en 400 buiten.

Wat met het telewerk?

Vanaf juni zou het mogelijk zijn voor werknemers om 1 dag per week op de werkplek te zijn. Wel mag tegelijkertijd maximaal 10 procent van het personeel aanwezig zijn. Vanaf juli zou telewerk niet meer verplicht zijn, enkel aanbevolen.

Wat met reizen?

Wie een Europees vaccinatiepaspoort heeft - dat zou er tegen juli moeten zijn - zou niet meer in quarantaine moeten of moeten worden getest na een reis.

(Lees verder onder de foto)

© Fille Roelants Photography

Wat met culturele evenementen en festivals?

Vanaf 9 juni zouden culturele evenementen (theatervoorstellingen, concerten, ...) weer kunnen met 200 mensen binnen of 400 mensen buiten. In juli zouden die, als alles goed gaat, verder mogen opschalen. Indoor zouden daar maximaal 2.000 mensen aanwezig mogen zijn met mondmasker (hoogstens 80 procent van de capaciteit mag gevuld zijn), outdoor 2.500. In augustus zou dat dan kunnen stijgen naar 3.000 binnenshuis en 5.000 buiten

Mogelijk zouden vanaf midden augustus ook grotere festivals worden toegelaten. Daarop zouden dan enkel Europeanen (EU-burgers, Zwitsers en Britten) worden toegelaten. Zij zouden in dat geval ofwel hun Europese vaccinatiepaspoort moeten tonen, ofwel elke dag van het festival een sneltest moeten laten doen. 

 

Komen er drempelwaarden voor die versoepelingen?

Volgens onze bronnen is er nu eerder sprake van "richtcijfers" dan echte drempelwaarden. Vanaf juni is dat zoals gezegd maximaal 500 coronapatiënten op intensieve zorg. Ook moet dan 80 procent van de kwetsbare mensen (ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen) gevaccineerd zijn.

In juli zou 60 procent van alle 18-plussers gevaccineerd moeten zijn om meer vrijheid toe te laten. Voor intensieve zorg geldt dan nog steeds het richtcijfer van 500 patiënten. In augustus moet 70 procent van de volwassen bevolking een prikje gehad hebben. 

Meest gelezen