brandweer Vlaams-Brabant West

Pas eind mei meer duidelijkheid over oorzaak van grote brand in Opwijk

Eén maand na de verwoestende brand in een reeks appartementen in Opwijk is het nog altijd gissen naar de oorzaak. Het parket en de verzekeringen zijn nog niet klaar met hun onderzoek. Pas eind van deze maand zou er iets meer duidelijkheid komen.  De bewoners kunnen daardoor nog niet terug naar hun appartement.

Op 9 april 2021 woedde in Opwijk een hevige brand in residentie Asbeekhof. Het vuur verspreidde zich in recordtempo en vernielde alle dakappartementen van het complex. Het onderzoek naar de oorzaak van die brand is nog volop bezig. De eerste officiële resultaten worden pas eind deze maand verwacht. Als gevolg daarvan kan voorlopig niemand terug naar zijn appartement.

Gelijkaardig gebouw

"Veel weten we nog niet", zegt burgemeester Inez de Coninck (N-VA) van Opwijk. "Maar er zijn wel aanwijzingen dat de brand zou ontstaan zijn in de technische zolderruimte boven de dakappartementen. Via die ruimte, die niet onderverdeeld is, zou het vuur zich dan verspreid hebben", aldus De Coninck. Die hypothese zorgt voor onrust bij de bewoners van een gelijkaardig complex in Opwijk, het Leirekenhof. Dat is door dezelfde architect ontworpen, en ook daar is de technische ruimte boven de flats niet in compartimenten verdeeld. "Op 18 mei vergaderen de bewoners en de syndicus over de aanpak van dat probleem", weet de burgemeester.

Steun volgens puntensysteem

De 33 gezinnen, die in residentie Asbeekhof woonden, moeten dus nog een tijdje op andere plaatsen verblijven. Zij kunnen nog steeds rekenen op heel wat solidariteit van de andere inwoners van Opwijk.  Volgens burgemeester de Coninck is er al 57.000 euro ingezameld.De opbrengst zal volgens een puntensysteem verdeeld worden onder de slachtoffers, vertelt de burgemeester: "Op het gelijkvloers ga je iets minder krijgen dan onder het dak. Want die dakappartementen hebben veel meer schade geleden. Ook de grootte van het gezin laten we meespelen. Hoe meer mensen er wonen, hoe groter het bedrag zal zijn."

Meest gelezen