AFP or licensors

Politie Gent bedankt inwoners en horeca-uitbaters, hier en daar in Oost-Vlaanderen kleine incidenten bij heropening terrassen

De Gentse politie wil de inwoners en de horeca-uitbaters expliciet bedanken na een eerste weekend waarin de terrassen weer open waren. In Gent waren er enkele kleine incidenten, ook elders in Oost-Vlaanderen verliep de heropening zonder noemenswaardige problemen. 

Het was in de Oost-Vlaamse steden afgelopen weekend gezellig druk op de vele terrassen die na maanden sluiten opnieuw open konden. De verschillende politiediensten waren erg aanwezig in het straatbeeld maar moesten maar zelden optreden. In Gent waren er wel enkele kleinere incidenten en werden de afstandsregels na enkele consumpties minder nauw nageleefd.  Na sluitingstijd verzamelden groepjes op de Gras- en Korenlei of in het Citadelpark. Toch wil de Gentse politie alle horeca-uitbaters én de klanten expliciet bedanken voor de vlotte heropening. 

We hebben wel wat werk gehad maar nergens merkten we een negatieve sfeer

Dirk De Sutter, hoofdinspecteur politie Gent

Ook in Aalst waren er enkel een paar kleinere tussenkomsten. "De Aalstenaars hebben zich eigenlijk heel erg goed gedragen, er was opluchting en ook blijdschap. Heel veel mensen hebben hier naar uitgekeken. Dit is enorm belangrijk voor het mentale welzijn. Ik heb gezien dat mensen snakken naar sociale contacten. Hier en daar had wel iemand een glas te veel op en moest de politie even tussenbeide komen. Maar, die zaken zijn telkens heel snel afgehandeld", vertelt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Ook in Sint-Niklaas waren er geen noemenswaardige problemen. 

Wisselvalig weer en moederdag

Op vele plekken was het druk maar een echte stormloop werd het nergens. "De terrassen waren bezet maar door het wisselvallige weer was het zeker niet te druk", zegt ook Oudenaards burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD). "Zondag speelde ook moederdag zeker een rol. Ik vermoed dat mensen dat toch eerder gevierd hebben in kleinere kring en niet op een terras."

"Oproep tot respect"

In Berlare liep het afgelopen weekend wel even uit de hand. Daar onstond zaterdag een vechtpartij tussen enkele jongeren aan het Donkmeer. Uiteindelijk moest de politie zelfs 2 heethoofden oppakken. Burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD) roept op tot meer respect. Ook in Dendermonde komt er een soortgelijke oproep na verschillende meldingen over geluidsoverlast en zwerfvuil. Ook de wildplasser lijkt er terug van (even) weggeweest. "Ik vraag iedereen om meer rekening te houden met elkaar", benadrukt burgemeester Piet Buyse (CD&V).

kasto80

Meest gelezen