Nicolas Maeterlinck

Procureur van Oost-Vlaanderen zelf voor de rechter voor aanranding

In Gent is het proces begonnen tegen de geschorste procureur van Oost-Vlaanderen, Johan Sabbe. Hij staat terecht omdat hij zijn vrouwelijke chauffeur zou hebben lastiggevallen.

De nu 62-jarige Johan Sabbe stond al jarenlang aan het hoofd van het parket van Oost-Vlaanderen. Onder zijn leiding werden onderzoeken gevoerd en straffen gevorderd tegen verdachten. Maar nu staat hij zelf voor het hof van beroep in Gent terecht voor ongewenst seksueel gedrag op het werk en aanranding van de eerbaarheid.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens de aanklager zijn de twee aanklachten bewezen. Zo stuurde Sabbe verschillende seksueel getinte berichten en foto's naar zijn nu 45-jarige vrouwelijke chauffeur. Ongewenst seksueel gedrag op het werk, met als verzwarende omstandigheid dat de dader de chef van het slachtoffer was, vindt de aanklager. Daarnaast zou de procureur ook zijn chauffeur hebben proberen te kussen en haar op een ander moment hebben gevraagd om een bosweg in te rijden, waarna hij haar betastte. "De vrouw durfde niet te reageren, uit angst dat ze haar werk zou verliezen," pleitte haar advocate Christine Mussche. "Ze was bang voor de gevolgen en voor vergeldingsmaatregelen. Chauffeur zijn was haar droomjob, die ze niet kwijt wilde."

Volgens Sabbe zijn er inderdaad berichten gestuurd en lichte aanrakingen geweest. Maar hij heeft het over wederzijdse aantrekking tussen volwassenen. Dat hij zijn chauffeur betast heeft in een bosweg, ontkent hij wel.

Welke straf daarbij past, laat de aanklager aan de rechtbank over. Hij wijst ook wel op wat Sabbe voor de maatschappij heeft betekend als procureur, en op het feit dat hij een blanco strafblad heeft. Maar door zijn voorbeeldfunctie had hij beter moeten weten. Volgens de aanklager is er ook sprake van een gebrek aan schuldinzicht. Sabbe werd eerder al door de tuchtrechtbank zes maanden geschorst, waarvan de helft met uitstel.

Meest gelezen