Project North Sea Port Talent moet personeelstekort in de Gentse haven oplossen: "Zo kunnen we technische profielen beter en sneller invullen"

De Gentse haven gaat samen met stad Gent, Oost-Vlaanderen en VDAB de invulling van de vele openstaande vacatures aanpakken. "Het knelpuntniveau van de havenjobs ligt hoog, waardoor het een gigantisch probleem is om de juiste mensen te vinden", vertelt Freddy Van Malderen, directeur arbeidsmarktbeheer bij VDAB Oost-Vlaanderen. 

Oost-Vlaanderen en stad Gent gaan zich samen engageren om het personeelstekort in de Gentse haven aan te pakken. Zo zijn er momenteel meer dan 1000 openstaande vacatures. Ook VDAB zet zijn schouders onder het project, dat deels gesubsidieerd wordt door Europa. Samen investeren ze meer dan 800.000 euro. "De haven is een krachtbron aan jobmogelijkheden. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel mensen er werk kunnen vinden", zegt Freddy Van Malderen. 

We moeten mikken op innovatief en gericht rekruteren

Freddy Van Malderen, directeur arbeidsmarktbeheer VDAB Oost-Vlaanderen

Aan de bron zoeken

VDAB wil de blik naar binnen wenden en beginnen te kijken naar de havenbedrijven en hun specifieke vacatures. "We moeten de jobcompetenties transparant en duidelijk gaan beschrijven, weg van een klassieke invulling van een vacature", geeft Van Malderen mee. "Met scholen moeten we samenwerken om vacaturegericht mensen op te leiden, door het programma te enten op de behoeften van de haven." Door die opleidingen beter af te stemmen op de vacatures moet het personeelstekort dus verdwijnen. 

Merkontwikkeling Gentse haven

De onwetendheid over de haven en de bedrijven die er zitten, zorgt er vaak voor dat de juiste mensen de vacatures niet opmerken. Daarom wil de Gentse haven merkversterkende projecten opstarten. "We willen langsgaan bij de middelbare scholen en de haven promoten. Maar ook rondritten in de haven, met bedrijfsbezoeken, kunnen tonen dat de haven mooie kansen tot tewerkstelling biedt", legt Van Malderen uit. "De perceptie is vaak dat de Gentse haven ver weg en onbereikbaar is, maar niets is minder waar."

We moeten op een vernieuwende manier gaan werken om een antwoord te bieden op de vacatureproblematiek in de haven

Freddy Van Malderen, directeur arbeidsmarktbeheer VDAB Oost-Vlaanderen

Structuur VDAB hervormen

Ook VDAB kan oplossingen aanreiken om het personeelstekort aan te pakken. "Wij werken momenteel met sectoren of jobdomeinen, zoals bouw, ICT of techniek. Voor North Sea Port zouden we dat hervormen tot een groep medewerkers die de haven door en door kennen en werkzoekenden begeleiden in dat specifieke gebied", vermeldt Van Malderen. Maar dat plan moet nog uitgewerkt worden. 

kasto80

Meest gelezen