Videospeler inladen...

Strategische olie- en benzine­pijplijn in VS plat door cyberaanval, hoopt eind deze week weer operationeel te zijn

Colonial Pipeline, de grootste uitbater van een netwerk van strategische oliepijpleidingen in de Verenigde Staten, ligt al drie dagen helemaal plat. Het bedrijf is slachtoffer van een cyberaanval, waardoor de IT-systemen niet meer toegankelijk zijn. Het bedrijf staat in voor het transport van olie en benzine onder meer naar de Amerikaanse oostkust via een netwerk van 9.000 kilometer pijpleidingen. De oostkust dreigt dus met een tekort aan brandstof te kampen, maar Colonial Pipeline hoopt tegen het einde van de week weer grotendeels online en operationeel te zijn.

Volgens Colonial Pipeline zijn de kleppen van de pijpleidingen voorlopig "uit veiligheidsoverwegingen allemaal afgesloten". Dat betekent dat er voorlopig ook geen brandstoffen vanuit het olierijke zuiden van de VS naar het bevolkingsrijke noordoosten van de VS gaan. Tegen het einde van de week hoopt het bedrijf weer grotendeels online en operationeel te zijn, heeft Colonial Pipeline intussen laten weten.

Colonial Pipeline is het slachtoffer van een aanval op zijn computersystemen. Wellicht gaat het om een “ransomware”-aanval, waarbij de hackers losgeld eisen in ruil voor de gegevens van het bedrijf dat de pijplijn uitbaat. 

Zolang er niet betaald wordt, zijn de gehackte systemen niet toegankelijk voor het eigen bedrijf en kan er dus niet gewerkt worden. 

AP2008

Colonial Pipeline gaat niet in op de vraag of er onderhandeld wordt, maar zegt wel dat het gespecialiseerde bedrijven in de arm heeft genomen en richt zich op het “veilig opstarten en herstellen” van het netwerk van pijpleidingen. 

Wie achter de cyberaanval zit, is ook niet duidelijk. Mogelijk gaat het om DarkSide, cybercriminelen die als een soort Robin Hood stelen van grote bedrijven en hun buit deels schenken aan liefdadigheidsinstellingen.

Noodmaatregel

Colonial Pipeline baat een netwerk van zo’n 9.000 kilometer pijpleidingen uit dat diesel, kerosine en benzine transporteert afkomstig uit de zuidelijke staten aan de Golf van Mexico. Het bedrijf voorziet normaal gezien zowat de helft van alle brandstoftoevoer in het oosten van de VS. Goed voor 2,5 miljoen vaten per dag, met ook grote luchthavens zoals die van Atlanta en New York als grote klanten.

De Amerikaanse regering heeft tijdelijk de noodmaatregel goedgekeurd om meer brandstof over de weg te laten vervoeren. Maar mogelijk is dat onvoldoende en komt de brandstoftoevoer van bijvoorbeeld grote luchthavens in gevaar. De brandstofprijzen in de VS zijn intussen licht gestegen. 

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen