DeMarck thuis aan zijn tekentafel.
Marc Daniëls

Stripauteur en politicus Marc "DeMarck" Daniëls (62) overleden na wekenlange strijd tegen coronavirus

In Jette is de Vlaamse stripauteur, kunstenaar en politicus Marc "DeMarck" Daniëls overleden. Hij stierf op 62-jarige leeftijd na een wekenlange strijd tegen het coronavirus. Daniëls is vooral bekend van de stripreeks Stam & Pilou en was ook gemeenteraadslid voor Open VLD in Jette.

In 1999 bedacht DeMarck samen met zijn kompaan Rik Dewulf een stripreeks rond de figuurtjes Stam, Pilou en opa Fons. De personages werden de mascotte van de gelijknamige, populaire kinderpostzegelclub van De Post. In 2011 kreeg de reeks een eigen stripmuur in het Brusselse café Het Goudblommeke in Papier. Het duo DeMarck-DeWulf (Studio Max!) maakte onder andere ook stripreeksen rond De Planckaerts, Kamiel Spiessens en Alexander De Grote.

Daniëls was eveneens actief als kunstschilder en gaf jarenlang teken- en schilderles aan kinderen en volwassenen. Ook op politiek vlak was Daniëls geëngageerd in "zijn" Brussel. Zo werkte hij enkele jaren op het kabinet van toenmalig schepen Els Ampe (Open VLD) in Brussel-stad. Sinds september 2020 verving hij Brussels Minister Sven Gatz (Open VLD) als gemeenteraadslid in zijn woonplaats Jette.

Collega-striptekenaars aangeslagen

Collega's en vrienden uit de stripwereld reageren verslagen op zijn overlijden. "Onwezenlijk en triest. Gelukkig zijn er nog de fijne herinneringen. We zullen je missen", schrijft Merho, de geestelijke vader van De Kiekeboes, op zijn Facebookpagina. Charel Cambré, de tekenaar van ondermeer Amoras en Filip & Mathilde, eert DeMarck met de woorden: "Ook reuzen krijgen ze omver. RIP Marc." Vriend en collega Rik Dewulf neemt afscheid met onderstaande cartoon.

Rik Dewulf (DeWulf)

Meest gelezen