Afghaanse militair op patrouille in noord Afghanistan
AFP or licensors

Taliban kondigen in Afghanistan tijdelijk bestand af voor einde ramadan, toch nieuwe aanslag

De taliban hebben in Afghanistan een bestand van drie dagen lang aangekondigd. Het staakt-het-vuren valt samen met het einde van de ramadan, later deze week. Zo moeten de Afghanen in vrede en veiligheid feest kunnen vieren, klinkt het. Toch vielen er vanmorgen alweer meer dan tien doden bij verschillende aanslagen met bermbommen.

“De taliban willen dat alle gelovigen een veilig Eid-feest kunnen vieren deze week” verklaarde Mohammad Mujahideen, een woordvoerder van de taliban. Het Eid-feest wordt gehouden aan het eind van de moslimvastenmaand en begint woensdag of donderdag, afhankelijk van de stand van de maan. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn leger opgeroepen het door de taliban afgekondigde staakt-het-vuren te respecteren.

Toch vielen er vanmorgen weer meer dan 10 doden bij verschillende aanslagen met bermbommen, onder meer in de zuidelijke provincie Zaboel. De meeste slachtoffers waren burgers. Een bom ontplofte op het moment dat een bus passeerde. De taliban hebben de aanslag wel nog niet opgeëist. Ook in de oostelijke provincie Parwan ontplofte een bermbom.

Slachtoffers van een aanslag door de Taliban eerder deze week worden begraven
AFP or licensors

Taliban winnen steeds meer terrein in Afghanistan

De taliban zijn een gewapende rebellengroep in Afghanistan die bestaat uit erg conservatieve moslims. Ze voeren geregeld aanvallen uit op regeringsdoelwitten, maar evengoed op Afghaanse burgers.

Zaterdag vielen bij een aanslag op een school in de hoofdstad Kaboel nog zeker 60 doden en 150 gewonden. De meeste slachtoffers zijn tienermeisjes. De Afghaanse regering houdt de taliban verantwoordelijk. 

Britse militairen (archieffoto) trekken zich ook terug uit Afghanistan

De taliban controleren een kleine helft van de oppervlakte van Afghanistan, al slaagden ze er tot nu toe niet in de grote steden te veroveren. Sinds de Amerikaanse president Joe Biden aankondigde dat de internationale troepenmacht zich na zo’n twintig jaar tegen 11 september zal terugtrekken, voeren de taliban de strijd op.

De VS hebben intussen wel laten uitschijnen dat de buitenlandse geheime dienst CIA toch enkele honderden Amerikanen in het land zal houden. De CIA beschikt ook over gewapende drones waarmee ze zelf aanvallen kan uitvoeren. 

Omdat Afghanistan niet opnieuw een uitvalsbasis mag worden voor terreurnetwerken bekijkt de VS of het in buurlanden van Afghanistan luchtmachtbasissen kan gebruiken. Op die manier kan vanop veilige(r) afstand luchtsteun worden gegeven aan het Afghaanse leger in de strijd tegen terreurgroepen. 

Kan de Afghaanse regering het volhouden zonder buitenlandse steun?

De Afghaanse centrale regering staat erg zwak en er wordt gevreesd dat met de terugtrekking het land weer zal worden verscheurd door een bloedige burgeroorlog waarbij etnische milities de macht grijpen.

De Afghaanse regering heeft nauwelijks financiële middelen, de corruptie is bijzonder groot en de administratie en het Afghaanse leger staan erg zwak. jarenlang is geprobeerd om tot een akkoord te komen met de taliban, maar die lieten uitschijnen dat ze geen haast hebben om een akkoord te sluiten. De taliban beschouwen de Afghaanse regering niet als een volwaardige gesprekspartner. 

Archieffoto, Kaboel 2008
BELGA/LALMAND

Ook België trekt zich na 15 jaar terug uit Afghanistan

Ook ons land trekt zich terug uit Afghanistan. Het is er sinds 2003 actief geweest in verschillende operaties. Aanvankelijk eerst op de luchthaven in Kaboel, later met F-16-gevechtsvliegtuigen in Kandahar en nadien jarenlang in de noordelijke stad Kunduz, waar het hielp bij de opleiding van het Afghaanse leger. De laatste jaren was ons land aanwezig in het noordwesten, bij Mazar-e-Sharif, waar het onder Duits commando mee de regio hielp bewaken. 

Ons land heeft vandaag nog zo’n 70 militairen in Afghanistan. Ook zij zijn zich aan voorbereiden op hun terugkeer. Het militair materieel, zoals de zware gepantserde wagens en de slaapcontainers worden komende weken via speciale vrachtvluchten terug naar België gevlogen. 

Belgische missie Kadahar, archieftoto
BELGA/LALMAND
BELGA/LALMAND

Meest gelezen