radio 2

Twee zonnepanelenparken op site van Terhills in Dilsen-Stokkem in gebruik genomen

Vandaag zijn er twee zonneparken op de site van Terhills in Dilsen-Stokkem in gebruik genomen. In het totaal zijn er 7.000 zonnepanelen op land en water geplaatst dat het Terhills Resort – dat eind deze maand de deuren officieel opent voor het grote publiek – deels zal voorzien van groene stroom.

Eén zonnepanelenpark ligt er op het land, op het vliegasstort. Het andere ligt op het water, de vroegere grindplas. Beide parken zullen onder meer stroom leveren aan het Terhills Resort dat Center Parcs daar vanaf eind deze maand gaat uitbaten. "In het totaal wordt er zo'n 3.000 MegaWatt uur (MWh) per jaar geproduceerd", zegt Luc Driesen van de Limburgse investeringsmaatschappij (LRM). "De stroom wordt via twee directe lijnen geleverd aan het vakantiepark en die zal de stroom gebruiken voor de 250 vakantiewoningen die eind deze maand in gebruik genomen worden worden."

(lees verder onder de foto)

foto: Paul Delaet

Groene stroom

"We zullen ongeveer de helft van de zonnestroom kunnen leveren aan het vakantiepark, en die stroom vertegenwoordigt dan één derde van alle stroom die de huisjes zullen nodig hebben", gaat Driesen verder. "De andere stroom zal worden aangekocht en ook dat zal allemaal 100 procent groene stroom zijn." 

De Terhills-site in Dilsen-Stokkem is één van de meest duurzame transformaties van het land. Op deze voormalige industriële mijnsite werd 219 hectare volledig gesaneerd: 100 ha werd geschonken aan de natuur, 119 ha blijft beschikbaar voor recreatieve en toeristische ontwikkelingen. Het ligt naast het Nationaal Park Hoge Kempen.

Meest gelezen