Vernieuwd kunstwerk “Vogel-locker” moet vogels lokken: "Nestkastjes vervangen hoofd en edele delen"

Het kunstwerk van de naakte man, dat jarenlang voor het Gasthuis in Aarschot stond, kan je weer gaan bewonderen. Het beeld had een restauratie nodig, en dus bracht de kunstenaar er meteen ook vernieuwingen bij aan. Het werk heet nu “Vogel-locker” en staat niet langer in het centrum, maar in de natuur.

Jarenlang stond het standbeeld van de naakte man voor het cultureel centrum het Gasthuis in Aarschot. Het beeld stond op wieltjes en werd de afgelopen jaren geregeld omgedraaid omdat sommige mensen het té expliciet vonden: “Het beeld is daar zestien jaar blijven staan, dat was eigenlijk niet de bedoeling. Maar nu staan er geen wielen meer onder, het is genoeg gedraaid”, zegt kunstenaar Wilfried De Cock. 

Wilfried maakte het kunstwerk aanvankelijk als zelfportret, maar het beeld moest gerestaureerd worden en dus maakte hij er iets anders van. “Het is gemaakt uit polyester en ik was bang dat het zou gaan omvallen”, zegt Wilfried. “Ik wou het beeld niet zomaar restaureren en dus heb ik er iets anders van gemaakt. Ik ben tegenwoordig veel bezig met natuur en kunst en omdat we zorg moeten dragen voor de natuur, ben ik zo op het idee gekomen.”

Vroeger plaatste men vogelverschrikkers in de weide, ik heb nu een vogel-locker gemaakt
Kunstenaar Wilfried De Cock

Wilfried bedekte de edele delen van het beeld met een nestkastje, en ook het hoofd werd vervangen door een aantal vogelkastjes. “Vroeger zette men vogelverschrikkers in de weides om vogels af te schrikken, ik heb nu een vogel-locker gemaakt. Enerzijds om vogels te lokken, maar anderzijds locker met ck geschreven om te beschermen, te conserveren.”

Kweekprogramma

Het beeld staat niet langer in het centrum van Aarschot, maar is verplaatst naar de Mottestraat in deelgemeente Rillaar, daar staat het in de natuur. Wilfried hoopt dan ook dat er vogels zullen gaan huizen in de nestkastjes. “De nestkastjes zijn op maat gemaakt. Er zijn kastjes voor mussen, er is ook een mezenkast en eventueel zouden er ook bijen of vleermuizen in kunnen. Het ligt ook vlakbij een vogelreservaat, de kans zit er dus zeker in dat er vogels zullen komen.”

Meest gelezen