Gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni in ons land, volkssterrenwachten bieden lespakketten en eclipsbrilletjes aan

Volgende maand, op 10 juni zal er in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. Om 12.19 uur bereikt de eclips een maximum en zal een kwart van de zon bedekt zijn door de maan. Omdat de zonsverduistering tijdens de schooluren zal gebeuren, willen de Vlaamse Volkssterrenwachten kinderen stimuleren om naar het fenomeen te kijken. Ze voorzien een lespakket en eclipsbrilletjes om veilig naar de zon te kunnen kijken. 

Het weer moet volgende maand natuurlijk meezitten, maar de kans is groot dat we de gedeeltelijke zonsverduistering op de middag zullen kunnen zien in ons land.  

"Het gaat om een gedeeltelijke zonsverduistering", zegt directeur van Volkssterrenwacht Urania, Marc Van den Broeck. "De maan schuift voor de zon. Je gaat duidelijk een kleine hap uit de zon waarnemen, als je kijkt met een veilige eclipsbril. Het verschijnsel begint rond 11.15 uur en zal duren tot 13.30 uur. Het hoogtepunt is om 12.19 uur en dan is de zon voor ongeveer 26 procent bedekt."

We willen vooral de interesse naar wetenschap en sterrenkunde aanwakkeren bij de leerlingen.

Marc Van den Broeck, Volkssterrenwacht Urania

De volkssterrenwachten hebben een informatiepakket samengesteld om schoolkinderen voor te bereiden. Ze stellen ook eclipsbrilletjes ter beschikking om veilig naar de zon te kunnen kijken.  

Van den Broeck wil kinderen graag stimuleren om naar de zonsverduistering te kijken. "We willen vooral de interesse voor wetenschap en sterrenkunde aanwakkeren bij de leerlingen. Het feit dat die zonsverduistering tijdens de schooluren valt is ook uitzonderlijk en daar moeten we van profiteren. De volgende eclips die we in ons land gaan kunnen zien zal in het najaar van volgend jaar zijn en dan is het weer waarschijnlijk minder gunstig dan nu in juni."

Lees verder onder de afbeelding.

Ook Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits (CD&V) is enthousiast over het  fenomeen.  “Een eclips spreekt tot ieders verbeelding en is een spectaculair voorbeeld van hoe wetenschap niet abstract of ver-van-ons-bed hoeft te zijn", zegt Crevits . "Ik ben blij met het schitterende werk van onze Vlaamse volkssterrenwachten om jongeren inzicht te laten krijgen in het fenomeen en hun interesse in wetenschap te prikkelen. "

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is blij met de aandacht voor de zonsverduistering. "Op donderdag 10 juni geeft Moeder Natuur aan onze scholen fantastisch lesmateriaal: een kosmisch spektakel dat wetenschappelijke interesse kan doen ontluiken bij kinderen", zegt Weyts. 

"In de weken vóór 10 juni zijn het de Vlaamse Volkssterrenwachten die fantastisch lesmateriaal  geven aan onze scholen. Met een kant-en-klare les kunnen de onderwijzers van het basisonderwijs onze kinderen alles leren over de zonsverduistering. Zo prikkelen ze ook de astronomen, meteorologen en natuurkundigen van morgen."

Bekijk in onderstaande video het verloop van de eclips en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Nooit onbeschermd in de zon kijken

Op de dag zelf kan iedereen bij de Vlaamse Volkssterrenwachten terecht om het gebeuren te volgen. Voor wie het thuis zou willen doen, nog één goede raad: zonnewaarnemingen zijn niet zonder gevaar. Wie roekeloos is, kan blijvend oogletsel oplopen. Daarom is het van het grootste belang om bij het bekijken van een zonsverduistering de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Onder het motto "Liever niet het zicht van een mol? Eclipsbril op je bol!", roepen de Volkssterrenwachten op om zeker een eclipsbril te gebruiken.

Voor meer info over wat er aan de hemel valt te zien op 10 juni en de bestelling van een eclipsbril voor vrienden, collega’s, leerlingen of familie kan men terecht op website van de Vlaamse Volkssterrenwachten: www.eclips2021.be

Meest gelezen