© Radio 2

Volledige kabinet van burgemeester Heeren (CD&V) van Sint-Truiden werd al gevaccineerd tegen coronavirus

In Sint-Truiden heeft een extra (digitale) gemeenteraad plaatsgevonden na de vaccinatieperikelen rond burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Vandaag raakte bekend dat haar volledige kabinet werd gevaccineerd. Heeren zelf zou hier niets van af geweten hebben. Eerder moest Heeren toegeven dat zij vroegtijdig was gevaccineerd, naar eigen zeggen met een overschot.

De inentingen van het kabinet zouden, net als bij burgemeester Heeren zelf, gebeurd zijn met restjes van het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden. Heeren ontkent dat zij hier iets van afwist. Het is de krant Het Nieuwsblad die met het nieuws uitpakte en ook VRT NWS heeft het uit goede bron vernomen.

Volgens Gert Stas van oppositiepartij Vooruit gaat de burgemeester hier opnieuw in de fout. "Ofwel is ze niet op de hoogte wat haar medewerkers doen, en dat lijkt ons niet te kunnen", vertelt de fractieleider van Vooruit aan de telefoon. "Ofwel spreekt de burgemeester niet de waarheid, en dat is dan ook problematisch."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vorige week moest Heeren al toegeven dat ze zelf al in maart was gevaccineerd, iets waar ze eerst dagenlang geen commentaar op wou geven en waartegen ze schermde met het medisch geheim. Volgens haar ging het om een overschot van mensen die niet waren komen opdagen. "Een inschattingsfout", noemde ze het zelf.

Tegelijk kwam ook aan het licht dat ook haar directe omgeving een spuitje had gekregen, waaronder haar zoon van 23. Daar wou Heeren vorige week niet dieper op ingaan. "Ik heb nooit lijsten doorgegeven van mensen die moesten gevaccineerd worden. Ik heb wel veel vragen gekregen van mensen en die heb ik consequent doorgestuurd naar het vaccinatiecentrum."

Bekijk de analyse van Willem Van Mullem uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Extra gemeenteraad

De oppositie in Sint-Truiden vroeg vorige week een onderzoek naar de vaccinatiekwestie van burgemeester Heeren. Vanavond staat een extra gemeenteraad op de agenda over de kwestie die is samengeroepen door de meerderheidspartijen.

Die zullen ook het woord voeren om hun visie op de  vaccinatie van Heeren en haar entourage te geven. Onder andere coalitiepartner N-VA spreekt van een grote fout die Heeren heeft gemaakt.

Intussen blijkt dat de hele heisa wel eens tot vertraging zou kunnen leiden bij de vaccinaties in Sint-Truiden. Dat bevestigt de manager van het vaccinatiecentrum, die naar eigen zeggen de voorbije dagen nogal wat tijd heeft verloren aan de heisa. Eind vorige week kreeg het centrum bijvoorbeeld de onderzoeksrechter en het parket over de vloer, na een klacht van burgemeester Veerle Heeren over schending van het medisch beroepsgeheim.

Meest gelezen