Radio 2

Voorbeeldige studenten vertrekken tijdig van Leuvense terrassen

In Leuven kijken ze tevreden terug op de zwoele zondagavond in de binnenstad. Daar mochten de terrassen voor de tweede dag op rij open gaan. Rond het sluitingsuur van 22u gingen de vele studenten, netjes richting huis. Al moesten café-uitbaters geregeld de regels nog eens uitleggen. 

Dat ze talrijk waren gisterenavond op de Oude Markt in Leuven. De studenten die na een maandenlange lockdown weer buiten mogen komen. Of het studentenleven daarmee helemaal terug is in Leuven, daar zijn de meningen verdeeld over.  Drie jonge vrouwen vertellen: "We hebben onze vrijheid terug. En je merkt dat iedereen vrolijker rond loopt. Het is fijn dat we al terug op café kunnen gaan en vrienden zien. Al is het nog niet helemaal zoals vroeger."

Een andere jongeman is wat minder enthousiast. "Het studentenleven is nog lang niet terug. We mogen blij zijn met de versoepelingen. Maar het komt nog niet in de buurt van vroeger." Zijn vriend staat hem bij: "Het grootste verschil is dat we om 22u de Oude Markt moeten verlaten en niet tot 7u 's ochtends kunnen doortanken. We mogen ook veel minder muilen, dat wordt afgeraden want iedereen draagt een mondmasker (lacht) . Mocht iemand me twee jaar geleden gezegd hebben dat ik blij zou zijn om één pint te drinken op een terras, zou ik het amper geloven. Ik drink er normaal namelijk 20.  Maar ik ben blij dat ik er eentje kan consumeren."

Als mensen te veel gedronken hebben, gaan ze samenzitten en moet je constant de maatregelen herhalen

Cafébazin Joyce

Ook de café-uitbaters zijn blij met de grote opkomst. Al hebben ze wel de handen vol, met de maatregelen uit te leggen. Joyce van café Pelouse op de Oude Markt: "Om 22u krijgt iedereen een beker om hun laatste drankje in te gieten. Maar dan moeten ze echt vertrekken." Joyce heeft er een erg druk weekend op zitten, want ze spreekt met een klein en hees stemmetje. "Zaterdag was het echt een overrompeling. Vandaag (zondag) hadden we meer een overzicht. Maar als de mensen te veel gedronken hebben, gaan ze samenzitten en moet je constant de maatregelen herhalen. Met vier zitten, afstand houden... Maar ik ben zo blij dat we weer open kunnen gaan, ik heb weer een doel in mijn leven."   

Uitrusten in de cel

Ook volgens de politie van Leuven, waren er geen grote problemen. Dat zegt woordvoerder Mathieu Caudron van de Leuvense politie. "Het was eigenlijk een rustig weekend. Toen de terrassen dicht gingen, trokken mensen spontaan naar huis. In de loop van de nacht hebben we amper mensen op straat aangetroffen. Op heel het weekend hebben we maar één iemand bestuurlijk aangehouden omdat die iets te veel boven zijn theewater zat. Die is even gaan uitrusten in de cel". 

Radio 2

Meest gelezen