Voorlopig geen goed seizoen voor aardbeien: duurder dan normaal

Door het slechte weer de afgelopen weken ondervinden aardbeitelers in Oost-Vlaanderen problemen met hun oogst. Zo ook Alain Luts van Fresa Aardbeien in Beveren: "Heel wat teelten die normaal nu geoogst worden, blijven achter door de koude nachten en het herfstweer overdag."  

De komende weken mogen we een dipje in de Oost-Vlaamse aardbeioogsten verwachten. Door het mindere weer zijn enkel de aardbeien van verwarmde of gestookte serres klaar om verkocht te worden. Het is net in deze periode dat er een grote vraag is, ook vanuit het buitenland. "De markt moet bevoorraad worden door verwarmde serres, maar die stock is heel dun aan het worden", geeft Alain Luts van Fresa Aardbeien in Beveren mee. 

We kunnen wel spreken van een echt dipje in het aanbod van aardbeien 

Alain Luts, zaakvoerder van Fresa Aardbeien Beveren

Hogere prijzen per bakje

Nu is het wachten op de oogst van de niet-gestookte serres, maar tijdens de overgang van verwarmde naar niet-verwarmde serres kan er een tekort dreigen. "Er zijn geen zware tekorten momenteel, maar er is zeker ook geen overaanbod", vertelt Luts. "Je zal nu soms meer dan 5 euro betalen voor een bakje aardbeien en voor de maand mei is dat uniek." 

Aardbeifeesten Melsele afgelast

Ook de Melseelse Aardbeifeesten gaan niet door.  "Normaal gezien is het verlengde Hemelvaartweekend het traditionele moment voor de Aardbeifeesten, met als hoogtepunt de Aardbeiprinsesverkiezing", zegt Ann Cools van het Aardbeicomité (CD&V). De verkiezing van de Aardbeiprinses 2021 is verzet naar 25 september, maar de 10 kandidates zijn begin april voorgesteld. In 2022 bestaat de verkiezing 60 jaar en Cools wil de wedstrijd zeker behouden. "Als er 2 jaar lang geen Aardbeiverkiezing zou zijn, vrezen we een breuk in de traditie", zucht ze.  

kasto80

Meest gelezen