Nederlandse auteur Jeroen Brouwers (81) wint Libris Literatuurprijs met "laatste" roman "Cliënt E. Busken"

De roman "Cliënt E. Busken" van Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuurprijs 2021. Die is 50.000 euro waard. Bij de zes genomineerden was ook een Vlaming, Erwin Mortier met "De onbevlekte". Jeroen Brouwers woonde de uitreiking niet bij, wegens zijn zwakke gezondheid. Hij noemt het winnende boek zijn laatste.

Jeroen Brouwers, de oudste van alle zes genomineerden, krijgt de Libris Literatuurprijs voor zijn naar eigen zeggen laatste roman "Cliënt E. Busken", een verhaal over een oude, verbitterde man in een rusthuis, dat hij als een gevangenis ervaart.

Bekijk het verslag uit het "Laat Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Roman die je opslokt en meesleurt

De uitreiking verliep zonder publiek; vier van de zes genomineerden waren lijfelijk aanwezig in Amsterdam. Juryvoorzitster Lilianne Ploumen sprak het verlossende woord: "De Libris Literatuurprijs 2021 gaat naar een unieke roman, die je opslokt en meesleurt, die je naar adem happend laat rondtollen en hijgend stil doet staan. Een pas op de plaats als een wervelwind." 

Verslavend taalcircus

In "Cliënt E. Busken" zit het hoofdpersonage vastgesnoerd in een rolstoel en praat niet meer. Inwendig echter is er sprake van "woest kolkend, opvlammend innerlijk leven", schrijft het juryverslag. "Je zit als lezer in zijn hoofd, je wordt hem haast zelf. Brouwers zuigt je mee in dit verslavende taalcircus, een ware krachttoer, hilarisch en ontluisterend tegelijk." 

Jeroen Brouwers is een van de grote namen van de Nederlandstalige literatuur, met bekende titels als "Bezonken rood", "De zondvloed" of "Het hout". Hij noemt "Cliënt E. Busken" zelf zijn laatste roman.  Brouwers is Nederlander, maar woont al tientallen jaren in Vlaanderen.

Ruth Joos had een gesprek met Jeroen Brouwers in 2020, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Bekijk hier een fragment:

Videospeler inladen...

De andere vijf genomineerden voor de Libris Literatuurprijs waren Marieke Lucas Rijneveld met "Mijn lieve gunsteling", Erwin Mortier met "De onbevlekte", Gerda Blees met "Wij zijn licht", Merijn de Boer met "De saamhorigheidsgroep" en "Confrontaties" van Simone Atangana Bekono.  

De Libris Literatuurprijs is een van de grote onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied, naast de Boekenbon Literatuurprijs en eind dit jaar voor het eerst de Vlaamse Boon-prijs. Winnaar Jeroen Brouwers krijgt 50.000 euro, alle genomineerden 2.500 euro. 

Het was de 28e editie van de Libris Literatuurprijs. Vorig jaar won Sander Kollaard met "Uit het leven van een hond". Nog maar vier keer won een auteur uit Vlaanderen en slechts drie keer was het bekroonde boek van de hand van een schrijfster.

Meest gelezen