"Te veel op korte tijd": zorgsector en experts bezorgd om nieuwe versoepelingen

Zowel de zorgsector als verschillende experts zijn ongerust over de versoepelingen die zijn aangekondigd na het Overlegcomité. "We hebben de evaluatie van de vorige versoepelingen nog niet gemaakt", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen in Vlaanderen. Infectioloog Erika Vlieghe en viroloog Steven Van Gucht vinden het vooral veel versoepelingen op korte tijd.

Margot Cloet hekelt dat er nieuwe versoepelingen worden aangekondigd, terwijl we de impact van de heropening van de horeca afgelopen weekend nog niet kunnen inschatten. "We hebben daar de evaluatie nog niet van gemaakt", zegt ze bezorgd. "De cijfers op de intensieve zorg zijn nog hoog. Ze dalen gelukkig, maar de totale bezetting is nog altijd 90 procent."

We zitten met een berg aan uitgestelde zorg. Die inhalen is in het belang van de volksgezondheid

De topvrouw vreest dat de situatie zou verslechteren. "Dat mag absoluut niet gebeuren", zegt ze resoluut. "Als het beter blijft gaan, zouden we uitgestelde zorg kunnen inhalen, maar als de cijfers verslechteren, moeten we weer mensen in de kou laten staan. We zitten met een berg aan uitgestelde zorg. Die inhalen is in het belang van de volksgezondheid."

Op de afdeling intensieve zorg van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas bijvoorbeeld zijn 12 van de 18 bedden bezet door covidpatiënten. Ze hadden dus liever de gevolgen van de eerste versoepelingen afgewacht vooraleer er nieuwe aan te kondigen. "Wij zitten hier te verzuipen in het werk", zegt Vanessa Van Osselaer, hoofdverpleegkundige covidafdeling. "Maar dan toch nog die versoepelingen, dat is niet fijn en zelfs frustrerend."

Bekijk de reportage uit "Het journaal", en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Infectioloog Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS, de corona-adviesraad van de regering vraagt zich af of het wel het goede moment is voor versoepelingen. "Er staat erg veel tegelijk op de agenda voor juni", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Is dat wel wijs, deze fasering? Is het wel het goede moment om te versoepelen?"

"Een van de grote onbekenden is die Indiase variant", zegt ze voorts. "Die rukt nu snel op buiten India op verschillende plaatsen. Ook in België. Dingen die we nog niet goed kennen, zijn we toch wat voor behoed." Ze is wel blij dat er voorwaarden worden gesteld aan de versoepelingen. Concreet gaat het om maximaal 500 mensen op intensieve zorg en een vaccinatiestreefcijfer.

Een van de grote onbekenden is die Indische variant

"Het is goed dat er een soort vangnet is", zegt ze daarover. "Dat er minder dan 500 mensen moeten liggen op intensieve zorg is een goede eerste stap, maar dat diezelfde voorwaarde ook geldt als je grote versoepelingen doet, daar heb ik het moeilijk mee. Als bij het starten van de grotere festival nog steeds pakweg 400 mensen op intensieve zorg liggen, is het teken dat er nog erg veel virus circuleert."

Bekijk hier het debat in "De afspraak" tussen Vlaams minister-president Jan Jambon en infectioloog Erica Vlieghe in "De afspraak" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Beluister Vlieghe in "De wereld vandaag" en lees eronder voort:

Ook professor Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel Dirk Devroey maakt zich zorgen. "We versoepelen voordat er ruimte is in de intensieve zorg en dus neemt men een hypotheek op de toekomst", zegt hij aan persagentschap Belga. "We kunnen de hypotheek nog afbetalen, maar daar mag niets tussenkomen. Daar is de vrees van de Indiase variant die roet in het eten kan gooien."

We versoepelen voordat er ruimte is in de intensieve zorg en dus neemt men een hypotheek op de toekomst

Devroey benadrukt dat de ziekenhuizen nog steeds op volle toeren draaien. "Voor iedereen zijn er versoepelingen, behalve voor de ziekenhuizen", zegt hij. "Die mogen blijven werken. Ik kan je verzekeren dat wij op dit moment geen verpleegkundigen meer vinden om te vaccineren of te testen. Terwijl we nu veel meer moeten testen met reizigers die vertrekken en terugkeren."

Van Gucht: "Schipper tussen blijheid en bezorgdheid"

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) schippert naar eigen zeggen tussen "blijheid voor het perspectief en bezorgdheid omdat het net iets te snel gaat". Dat zegt hij in de studio van "Het journaal". "Het is wel een serieuze boterham aan versoepelingen." Ook hij had het graag wat meer gefaseerd gezien.

Net als Vlieghe vindt hij het jammer dat die 500 mensen op intensieve zorg-drempel behouden wordt ook in juli en augustus. "Dat gaat nochtans om enorm veel erg zieke mensen", zegt hij. "We zouden graag zien dat het nog meer daalt dan dat tegen juli en augustus. We moeten echt wel ambitieuzer zijn als we naar een normalisatie willen gaan tegen september."

Videospeler inladen...

Meest gelezen