Congolese arts krijgt opleiding in Jessa Ziekenhuis Hasselt om te werken met toestel dat hartfalen opspoort

Omdat er in de Democratische Republiek Congo zeer weinig expertise is rond echocardiografie, volgt de Congolese arts en internist dr. Ernest Amsini een opleiding aan het Jessaziekenhuis en BIOMED UHasselt. “Dankzij de kennis die ik hier gedurende zes weken opdoe, en het echocardiotoestel dat aangekocht werd binnen het project, kan ik voor het eerst hartfalen in mijn thuisstad Kindu bestuderen”, zegt dr. Amsini

In Congo, een land met meer dan 80 miljoen inwoners, zijn er maar drie ziekenhuizen die beschikken over een echocardiografietoestel. “In en rond mijn eigen stad Kindu wonen ongeveer een half miljoen mensen, en dat terwijl er geen enkele cardioloog of geschikte materiaal aanwezig is”, vertelt dr. Amsini. “Toch zien we dat 7 tot 10 procent van de patiënten die in ons ziekenhuis wordt opgenomen kampt met hart- en vaatziekten. Gemiddeld sterven mensen in Congo dan ook 20 jaar vroeg dan in Europa.”

Hoop op een vervolg

In het kader van een VLIR-UOS ontwikkelingsproject, dat financiering krijgt van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir, werd een interuniversitaire samenwerking opgestart tussen de universiteit van Hasselt en UNIKI, de universiteit van Kindu. “Dankzij deze opleiding en het echotoestel dat werd aangekocht zet ik een stap richting betere behandelingen van patiënten met hartfalen in Kundu en de regio Maniema. Al volstaan zes weken niet om alle nodige kennis op te doen, en hoop ik snel een vervolg. Intussen doe ik hier ervaringen op die mij hoop geven voor een mooie toekomst voor mijn universiteit, mijn ziekenhuis en mijn eigen parcours als arts.”

(lees verder onder de foto)

Opleidingen in Kundu

“Tijdens zijn opleiding aan het Jessa Ziekenhuis leren we dr. Amsini werken met het echografietoestel en dit te gebruiken om een juiste diagnose te stellen”, legt dr. Lieven Herbots, cardioloog aan Jessa Ziekenhuis uit. “Hiervoor loopt hij mee op de dienst functiemetingen en doet hij onder meer echo’s bij patiënten. Als arts en internist heeft hij natuurlijk heel wat klinische ervaring, en deze nieuwe kennis pikt hij zeer snel op. Na zijn terugkeer in Kundu zal dr. Amsini opleidingen organiseren voor Congolese artsen en geneeskundestudenten. Hij wordt de vierde  cardioloog in Congo die de kennis en toegang heeft tot echocardiografie.”

Meest gelezen