De stinkende reuzenaronskelk in de plantentuin van Meise gaat weer bloeien

Sinds vanmiddag om 13.30 uur is de reuzenaronskelk in de plantentuin van Meise aan het openkomen. De reuzenaronskelk is de grootste bloem ter wereld. Ze bloeit niet langer dan 48 uur en ze verspreidt de stank van rottend vlees. De bloeiende plant lokt altijd veel volk, maar omwille van corona is maar een beperkt aantal mensen toegelaten. 

Het is altijd een speciaal moment als de reuzenaronskelk begint te bloeien in de serre van de plantentuin van Meise, en sinds vanmiddag is het zover. Maar overmorgen is het alweer gedaan, want de bloei duurt iets minder dan 48 uur. De reuzenaronskelk is een zeldzame plantensoort die in de tropische bossen van Sumatra groeit. "Door ontbossing is de plant met uitsterven bedreigd", zegt Manon Van Hoye van de plantentuin. "Daarom is het belangrijk dat wij als botanische tuin ervoor zorgen dat die plant, net zoals andere bedreigde planten, blijft bestaan." 

De plant in Meise is 2 meter en 19 centimeter hoog, de knol kan wel 130 kilo wegen. De reuzenaronskelk verspreidt ook een speciale geur die vergeleken wordt met de stank van rottend vlees of dode muis, zeggen sommigen. Door die geur worden insecten aangetrokken die kunnen zorgen voor bestuiving. 

Tuiniers

Intussen heeft de Plantentuin in Meise al een stuk of vijf grote reuzenaronskelken. "Die bloeien om het jaar", vertelt Van Hoye. "Daardoor hebben we toch elk jaar een bloei, al 13 jaar lang. Dat heeft ook te maken met onze tuiniers, zij verzorgen die planten als een moederkloek haar kuikentjes verzorgt."

Omdat de bloei maar 48 uur duurt, proberen bezoekers er altijd als eerste bij te zijn. Maar door de coronamaatregelen is het aantal bezoekers beperkt. Je zal op de website van de plantentuin een ticket moeten kopen en een tijdsslot reserveren.  "Per half uur mogen er 100 mensen binnen. Voor een uitgestrekte tuin als die van ons is dat echt niet veel. Er staat ook een steward bij de plant, die er voor zorgt dat er geen opstopping ontstaat", zegt Van Hoye. Op de twee dagen van de bloei, 11 en 12 mei, zal de plantentuin wel langer open blijven, tot 19.30 uur zodat meer mensen de aronskelk kunnen komen bekijken. 

Meest gelezen