De Lijn

Eerste elektrische bus van De Lijn rijdt rond in Antwerpen, op lijn 17 tussen UZA en Brouwersvliet

Vandaag rijdt voor de allereerste keer een elektrische bus van De Lijn uit in Antwerpen. Het gaat om een proefproject. De Lijn zet de vijf elektrische bussen in op lijn 17, die rijdt van het UZA in Edegem, via het Centraal Station naar de Brouwersvliet in Antwerpen. Over tien à vijftien jaar moeten alle bussen van De Lijn in Antwerpen op elektriciteit rijden.

Vandaag is de eerste elektrische bus in Antwerpen uitgereden. Voorlopig gaat het om een proefproject maar het is de bedoeling dat tegen 2025 alle bussen van De Lijn in Antwerpen e-bussen zijn. De (voorlopig) vijf elektrische bussen zijn ingezet op lijn 17, ze rijden van het UZA in Edegem, via het Centraal Station naar de Brouwersvliet in het centrum van Antwerpen.

"Dit proefproject geeft De Lijn de kans om kennis te maken met de e-bus. Zo'n elektrische bus rijdt toch anders dan een gewone dieselbus; er zijn minder trillingen en ze maken minder lawaai", zegt An Schoubs, de nieuwe directeur-generaal van De Lijn. "Het is zowel voor de chauffeur als voor de reiziger wennen. Zo moet de chauffeur op tijd gaan laden zodat de bus niet stilvalt", zegt Schoubs.

Het is even wennen voor de buschauffeur. Die moet eraan denken om op tijd te gaan laden zodat de bus niet stilvalt

Directeur-generaal van De Lijn, An Schoubs

"We willen voort gaan met de vergroening van ons bussenpark maar e-bussen zijn dubbel zo duur als een dieselbus. Deze bussen hebben ook nog een beperkte autonomie, ze kunnen zo'n 40 à 100 kilometer autonoom rijden. De nieuwe e-bussen die we zullen aankopen, zouden tot 250 kilometer kunnen rijden maar die afstand is ook afhankelijk van het feit of je in de winter rijdt en je bijv. de verwarming moet aanzetten of niet, want dan raakt de batterij ook sneller leeg. Maar de technologie staat niet stil en over enkele jaren zal een e-bus zeker zo'n 300 à 400 kilometer kunnen rijden zonder te laden. In Leuven rijden de e-bussen al sinds september 2020", zegt Schoubs.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakt zich sterk dat over tien à vijftien jaar de volledige vloot van meer dan 2.300 bussen in Antwerpen, op elektriciteit rijdt. Erik Heylen van TreinTramBus heeft daar wel zijn twijfels over. Hij vindt de vergroening van het bussenpark een goede zaak, "alleen spijtig dat die zo traag op gang komt", zegt hij. ( lees verder onder foto)

Vlaams Minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) stapt in de e-bus.
De Lijn

Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA) onderstreept het belang van een groen bussenpark, zeker in grote steden waar luchtkwaliteit toch een belangrijk thema is. "Tegen 2025 zouden alle bussen in Antwerpen elektrisch rijden en dat is een goede zaak. Die stappen naar vergroening moeten we zetten om onze Europese doelstellingen te halen", aldus nog schepen Kennis.

Meest gelezen