Radio 2

Familie van tiener (18) uit Oostduinkerke die stierf na elektrocutie tijdens stage in Veurne in diepe rouw

In Oostduinkerke zit de familie van Robbe Vandecasteele in zak en as. De jongen, pas 18, kwam gisteren om bij een arbeidsongeval tijdens zijn stage in het chocoladebedrijf Baronie in Veurne. Hij was aan het werk in een bijgebouw, waar hij geëlektrocuteerd werd.

De juiste omstandigheden van het arbeidsongeval zijn nog altijd niet bekend. Robbe was alleen aan de slag in een bijgebouw van het chocoladebedrijf, waar de elektrische installatie staat. En daar moet iets fout gelopen zijn. Personeelsleden vonden hem rond 16.30 uur levensloos terug. Hij bleek gestorven door elektrocutie.

Robbe was een hele lieve, timide jongen. Dit heeft hij absoluut niet verdiend.
Papa Bart Vandecasteele

Toen ze hem terugvonden was de mama van Robbe, Anja, hem net aan het opwachten in de auto, op de parking van het bedrijf. Ze dacht dat hij gewoon iets later zou zijn, maar toen kwamen de hulpdiensten opgereden. 

Het overlijden laat de familie met veel verdriet achter. “We zijn er kapot van”, zucht ook papa Bart. “Robbe was een hele lieve, timide jongen. Dit heeft hij absoluut niet verdiend. Hij was hard aan het werken aan zijn toekomst en die zag er rooskleurig uit. Zijn stage was goed verlopen, woensdag zou het zijn laatste dag zijn. Hij was van plan om nog verder te studeren en computerprogrammeur te worden. Hij had ook een vriendinnetje leren kennen in Nederland en zou in juli met haar afspreken. Zoveel mooie toekomstplannen. Tot maandag alles stopte.” Ook zijn jongere broer Tibo is er helemaal kapot van: "We zullen hem zo ongelofelijk hard missen.”

Rouwregister

Robbe studeerde aan het ’t Saam campus Cardijn in Diksmuide, het vroegere VTI. “We stonden allemaal perplex toen we maandagavond het nieuws hoorden”, zegt directeur Bart Laleman. “We hielden meteen crisisberaad. Normaal was er vandaag een daguitstap gepland: een fietstocht met de derde graad in de regio, maar we hebben die afgelast. We gaven de leerlingen de keuze of ze op school wilden zijn om te praten of liever thuis bleven. Ze hebben ervoor gekozen om thuis hun verdriet te verwerken."

Intussen is er zowel in 't Saam als in zijn vroegere school, de Gemeentelijke Basisschool in Koksijde, een rouwhoekje ingericht met een foto van Robbe.

Niet te bevatten

Ook in de karateclub waar Robbe lid was en waar zijn papa training geeft, komt het overlijden hard aan. "Robbe was een talent", zegt zijn papa. "De bedoeling was dat hij binnenkort voor zijn zwarte gordel zou gaan. Maar ook die droom is nu kapot. We kunnen soms amper bevatten dat onze lieve jongen er niet meer is."

Meest gelezen