Videospeler inladen...

Golden Globes onder vuur om gebrek aan diversiteit: "Terechte boycot", zegt Belgische regisseur Frederike Migom

De Amerikaanse tv-zender NBC wil de Golden Globes niet langer uitzenden, omdat de organisatie achter de filmprijzen niet transparant en divers genoeg zou zijn."Een terechte boycot", vindt de Belgische regisseur Frederike Migom, die drie jaar lang in New York woonde en de Amerikaanse filmindustrie goed kent. Geen van de 87 leden van de organisatie achter de Golden Globes is zwart. "Het is hallucinant hoe onbewust wij ons daarvan waren."

De Amerikaanse televisiezender NBC zal de uitreiking van de Golden Globes volgend jaar niet meer uitzenden. Dat zijn na de Oscars de belangrijkste filmprijzen in de Verenigde Staten.  NBC maakt die beslissing omdat de organisatie achter de Golden Globes niet transparant en vooral niet divers genoeg zou zijn.

Die organisatie achter de Golden Globes is de Hollywood Foreign Press Association (HFPA): een club van buitenlandse journalisten die vanuit Los Angeles verslag uitbrengt over Hollywood.  Op dit moment is geen enkele van de 87 leden van die HFPA zwart, zo bracht de Los Angeles Times aan het licht.

"Ik vind het hallucinant hoe onbewust wij ons daarvan waren", zegt Frederike Migom, regisseur van de onder meer de film Binti. Ze woonde drie jaar lang in New York en kent de Amerikaanse filmwereld goed. "Ik wist dat eigenlijk ook niet. Je kan je afvragen: wie zijn deze mensen en waarom bepalen zij wat zogezegd de beste films zijn?"

Een streep door de Golden Globes, is dat te drastisch? Bekijk hier het antwoord van Frederike Migom in "Laat" en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Zwarte juryleden

Kristien Gijbels en Greet Ramaekers zijn de twee Belgische leden van de HFPA. "Het is niet zo dat zwarte journalisten niet welkom zijn in de organisatie, integendeel", benadrukt Gijbels. Volgens haar heeft de HFPA wel degelijk gezocht naar zwarte journalisten en hebben ze zelfs filmscholen aangeschreven, maar tevergeefs.

Aan interviews in beeld wagen Gijbels en Ramaekers zich liever niet, omdat de hele kwestie zo gevoelig ligt. De Belgische actrice met Rwandese roots Jennifer Heylen wil wel reageren. Ze vindt het belangrijk dat de juryleden van de Golden Globes en andere filmprijzen zo divers mogelijk zijn.

Waarom is het voor Jennifer Heylen belangrijk dat juryleden divers zijn? Bekijk het hier en lees daarna voort: 

Videospeler inladen...

Juryleden zullen meestal verhalen kiezen waar ze zichzelf in kunnen herkennen

Jennifer Heylen, actrice

De jury is niet divers genoeg: het is een kritiek die de Oscaruitreiking een tijdje geleden ook kreeg, denk maar aan de hashtags #oscarssowhite of #oscarssomale. Dat heeft verandering in gang gezet. Dit jaar won een vrouw de Oscar voor beste regisseur en waren er ook twee vrouwelijke regisseurs genomineerd.

"De Oscars hebben onder druk veel aanpassingen gemaakt en zo zijn er duidelijk verbeteringen gekomen", zegt Migom. "Ze hebben hun Academy veel groter en diverser gemaakt, en je ziet de gevolgen."

Vragenlijst voor inclusie

Niet alleen in Amerika is er soms een gebrek aan diversiteit in de filmwereld. "Bij ons is er hetzelfde probleem", vindt Migom. "Ik denk dat we vaak te makkelijk denken: ik ga een paar mensen van kleur in mijn cast kiezen en voilà, opgelost. Maar het gaat veel verder dan dat. Er is een veel groter, institutioneel probleem."

Hoe zorgt Migom voor diversiteit in haar eigen films? Ontdek het hier en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Het kan zo simpel als een checklist zijn

Frederike Migom, regisseur

"Awkward"

Door diversiteit te promoten, winnen niet de beste films, acteurs of regisseurs, klinkt het bij critici, die de ophef overroepen vinden. Maar dat is volgen Migom naast de kwestie. "Ik vind dat iets heel raars om te zeggen want daarmee zeg je eigenlijk dat minderheden minder goede films maken." Het doel is volgens Migom wel om ruimte te creëren om gelijkheid teweeg te brengen.

"Die ruimte moet sowieso gecreeërd worden met wringen en duwen. Dat gaat awkward zijn. Het is een groeiproces. We zijn te bang om de confrontatie aan te gaan, maar we moeten net meer durven praten en uit onze comfortzone durven stappen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar we moeten er wel door als we echte gelijkheid willen."

Aan diversiteit werken is een beetje zoals naar de therapeut gaan, zegt Migom in "Laat". Bekijk hier haar vergelijking:

Videospeler inladen...

Meest gelezen