Videospeler inladen...

Net bevrijde walvis kwam opnieuw vast te zitten in Londense Theems, dierenartsen lieten het dier inslapen

De walvis die zondag vast was komen te zitten in de Londense rivier Theems en gisteren nog bevrijd werd, is overleden. Na de bevrijdingsoperatie van gisteren was het dier opnieuw gestrand. Uiteindelijk heeft een team van dierenartsen beslist om het walviskalfje uit zijn lijden te verlossen. Het kalf was zonder moeder vastgeraakt in de Britse hoofdstad en was er helemaal ondervoed geraakt. 

Zondagnacht werd de kleine walvis van zo'n 4,5 meter (volwassen dwergvinvissen kunnen tot 9 meter lang worden) voor het eerst gezien in de rivier. Op dat moment was het kalf al voorbij Tower Bridge en het gekende centrum van Londen gezwommen. Gevaarlijke wateren voor een dwergvinvis want in de Theems is een pak minder voedsel te vinden dan in de open zee en ook de moeder van het kalf was nergens in de buurt te zien.

Lees verder onder de foto:

De walvis in de Theems nadat hij een eerste keer was bevrijd.
AFP or licensors

Een team van reddingswerkers, brandweer en politie waren intussen al uren in de weer om het dier te bevrijden. Nadat het dier voor een eerste keer was bevrijd had het koers gezet richting de zee, maar later bleek toch dat het alweer bleef hangen rond één bepaald punt. De reddingswerkers vermoedden dat het dier gewond was. 

Lees verder onder video:

Videospeler inladen...

Niet meer te redden

Er werd gewacht op een gunstig tij om het kalf richting de zee te slepen, maar plots ging het snel achteruit met de toestand van het dier. Het was uitgedroogd en ondervoed geraakt in het Londense rivierwater. Kalfjes van deze leeftijd zijn volgens de experten ook nog te afhankelijk van hun moeder of andere walvissen om er op hun eentje op uit te trekken. Om de walvis uit zijn lijden te verlossen werd uiteindelijk beslist om het dier te laten inslapen.

Volgens de reddingswerkers duiken er jaarlijks walvissen op in de Theems. Dat ze levend stranden is wel uitzonderlijk. Ze hopen dan ook dat het de komende tijd niet meer gebeurt. Om te weten te komen waarom dit kalfje toch afgezonderd van zijn moeder en ondervoed in de Theems is beland, zal een team van onderzoekers het dode kalfje nu onderzoeken.

Meest gelezen