Engelbosch zat in het Vlaams Parlement van 2014 tot 2019
BELGA

Tijdelijke burgemeester Sint-Truiden over "stap opzij" van Heeren: "Met ontslag komt chaos, daar heb ik geen zin in"

Jelle Engelbosch (N-VA), de waarnemend burgemeester van Sint-Truiden, zegt dat een ontslag van burgemeester Heeren alleen maar meer chaos had gecreëerd. Gisteren gaf Heeren in een extra gemeenteraad uitleg bij haar vroegtijdige vaccinatie, en die van mensen uit haar omgeving. Pas achteraf bleek dat ze even een stap opzij zou zetten. "Ik kan me voorstellen dat ze dat tijdens de zitting zelf vergeten te zeggen is", aldus Engelbosch.

"Sorry", was de kern van de boodschap van de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V) gisteren in een extra gemeenteraad. Na geruchten en stilzwijgen gaf ze vorige week dan toch toe dat ze al in maart gevaccineerd werd. Ze gaf ook 13 namen door van mensen uit haar omgeving (onder wie familieleden, maar geen medewerkers, benadrukte ze) die wel een prik wilden als er overschotten waren.

Ik kan me voorstellen dat ze tijdens gemeenteraad vergeten te zeggen is dat ze rust zou nemen

Jelle Engelbosch (N-VA), waarnemend burgemeester Sint-Truiden

Geen timing

Heeren gaf aan verder te willen doen als burgemeester, de oppositie drong aan op haar ontslag. Pas na de gemeenteraad werd duidelijk dat Heeren even een pauze zou nemen, en tijdelijk haar functies als burgemeester zou neerleggen. Wat is er na de gemeenteraad dan nog gebeurd, dat ze dan toch plots een stap opzij zet?

"Niets", zegt Jelle Engelbosch (N-VA), die Heeren als burgemeester nu even vervangt in "De ochtend" op Radio 1. "De hele stress en opbouw naar die gemeenteraad heeft ervoor gezorgd dat niet alles duidelijk naar voren is gekomen. Ik kan me voorstellen dat ze dat vergeten te zeggen is", aldus de waarnemend burgemeester. "Het is overroepen dat ze aan de kant wordt geschoven, ze heeft in de eerste plaats zelf aangegeven dat ze het rustiger aan wil doen (...) Uiteraard zijn er voor de gemeenteraad al gesprekken geweest over hoe we hieruit moeten geraken."

Beluister hier het gesprek met Engelbosch in "De ochtend" en lees daaronder verder:

Hoelang Heeren uit de politieke spotlights verdwijnt, wil Engelbosch niet gezegd hebben. "Een termijn is ook niet nodig. Het zal een combinatie zijn van haar zelf, wanneer ze zelf aangeeft dat ze er klaar voor is, en van het onderzoek van de gouverneur, wat daar mogelijk nog uit blijkt", bericht hij. 

Engelbosch benadrukt dat het vertrouwen in de burgemeester echt wel zoek is. Maar met ontslag zou chaos kunnen komen, en dat is in deze coronatijden niet wenselijk, redeneerde hij. "Het is niet zo dat we overgaan tot de orde van de dag, maar het alternatief was chaos en onbestuurbaarheid van de stad, en daar heb ik geen zin in", besluit Engelbosch.

Bekijk hier de journaalreportage met fragmenten uit het interview (lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

Een termijn plakken op haar afwezigheid is niet nodig

Jelle Engelbosch (N-VA), waarnemend burgemeester Sint-Truiden

Hoe "officieel" Engelbosch Heeren vervangt is niet duidelijk. Is het eerder een regeling zoals het geval is als een burgemeester even met vakantie in het buitenland is, of worden (en welke dan?) er ook echt functies, taken en titels overgeheveld? "Morgen zitten we daar nog over samen", laat Engelbosch nog optekenen na het interview. Er wordt ook nog over gesproken of Heeren al dan niet haar (volledige) loon zal behouden tijdens haar afwezigheid. "Ik begrijp de gevoeligheden, er zal een fatsoenlijke regeling komen", aldus de waarnemend burgemeester. 

Meest gelezen