Annelies Jacobs

Zin in een insectenchallenge? App om planten of dieren in 1 klik te herkennen is helemaal herwerkt

Natuurpunt lanceert vandaag de vernieuwde versie van de populaire natuurapp ObsIdentify. Die gratis app die je planten, insecten of dieren in de natuur leert kennen, is aan een serieuze opmars bezig. De versie 2.0 biedt nieuwe opties met o.a. informatievideo's, suggesties of challenges: "Start een onderzoek naar meikevers, of leer hoe een tuin egelvriendelijk kan worden." De waarnemingen helpen om de databank over de natuur in België aan te vullen. 

Een allereerste versie met beeldherkenning in de natuur werd gelanceerd in 2017, maar was toen nog hoogdrempelig. In maart vorig jaar kwam de eerste echte 'brede' versie uit en die heeft nu een volledige make-over gekregen, vertelt Hannes Ledegen van Natuurpunt aan VRT NWS: "De app is enorm aangeslagen en kreeg een serieuze update. Hij is gratis en telt al 312.000 downloads in Vlaanderen en Nederland, met minstens 180.000 gebruikers. Het is de grootste laagdrempelige app in zijn soort in België en Nederland." 

Bekijk hier de reportage in "Het journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Soorten spotten in de natuur

ObsIdentify helpt je om wilde dieren en planten te herkennen in één klik. De app herkent 22.303 soorten wilde dieren en planten door een genomen foto te vergelijken met een grote database. Met deze nieuwe versie kan je o.a. ook sterren verzamelen met badges en deelnemen aan challenges. "Met de badges ga je op zoek naar zoveel mogelijk soorten en en verzamel je tot vijf sterren, lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. Bij elk niveau krijg je ook tips op maat, wat je dan weer uitdaagt om op zoek te gaan naar meer. Vergelijk het met Pokémons jagen, maar dan in de natuur," zegt Ledegen. 

Het is een beetje zoals op Pokémons jagen maar dan in de natuur

Hannes Ledegen van Natuurpunt

Bekijk hier de reportage in Karrewiet van maart vorig jaar: "Je kan ermee op tuinsafari gaan"

Meikevers en egels

Ook de challenges komen erbij: "Bij deze mini-onderzoekjes speelt het competitie-element wat minder. De drempel is wat lager, het is een soort burgerwetenschapsproject waarbij je met andere natuurliefhebbers specifieke soorten gaat zoeken. Zo is er momenteel de meikever-challenge, waarbij je zoveel mogelijk foto's van meikevers ingeeft in ObsIdentify. Of je kan meedoen aan de egelchallenge of de lentezoemers." Je kan daarbij ook live de resultaten volgen van dit onderzoek. 

Ook hier zijn er korte video's beschikbaar met wist-je-datjes, of met tips. In het geval van de egelchallenge kan dat een video zijn met tips om je tuin egelvriendelijk in te richten. 

Bij de egelchallenge krijg je tips om je tuin egelvriendelijk te maken

Wim Dirckx

Waarom zijn deze waarnemingen nuttig?

Om al die waarnemingen te delen, maak je best een account aan. Zo kan je zelf al je waarnemingen bijhouden en kunnen onderzoekers, natuurbeschermers en beleidsmakers ermee aan de slag. 

"De waarnemingen komen terecht op www.waarnemingen.be, de grootste natuurdatabank van België. Let wel: het gaat om waarnemingen in de wilde natuur, want met foto's van kamerplanten en huisdieren kan ObsIdentify niets aan." 

Publiek is breder geworden

De app kan helpen om mensen en natuur dichter bij elkaar te brengen, zegt Ledegen. Het publiek is veel breder geworden dan leden van natuurorganisaties, zegt Ledegen. "We zagen o.a. meer vrouwen die de app installeerden, en jonge moeders. De beeldherkenning verlaagt de drempel. Natuurstudie is zoals een vreemde taal leren: eerst klinkt het allemaal wat vreemd, maar eens je bepaalde woorden kent en herkent, ben je vertrokken."

De toepassing werkt enkel met beeldherkenning. Vogelgeluiden herkennen kan voorlopig nog niet, maar dat kan nog komen, zegt Ledegen. De app kan je  eenvoudig downloaden op je smartphone of via deze link. 

Met de app willen we mensen en natuur dichter bij elkaar brengen

Hoe moet je de app precies gebruiken? Bekijk hier een filmpje met tips op YouTube:

Meest gelezen