AFP or licensors

Israëlisch bombardement vernielt appartementsgebouw in Gaza, Hamas vuurt 130 raketten af op Tel Aviv

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is vanavond opnieuw geëscaleerd. Een Israëlisch bombardement op Gaza heeft een appartmentsgebouw van 13 verdiepingen doen instorten (zie foto). Als vergelding vuurde Hamas naar eigen zeggen 130 raketten af op Tel Aviv. De aanvallen over en weer houden aan, na een erg onrustige dag, gisteren, in Oost-Jeruzalem. Morgen komt de VN Veiligheidsraad in spoed bijeen.

Sinds gisteravond 18 uur plaatselijke tijd zijn al honderden raketten vanuit Gaza op het zuiden van Israël afgevuurd. Een vergelding voor Israëls "misdaden en agressie", zegt de Palestijnse islamistische organisatie Hamas, en de aanwezigheid van Israëlische veiligheidstroepen in en rond de Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor moslims. Ook die andere groepering, Jihad, vuurt raketten af op Israël.

Als reactie op de raketten vanuit Gaza is Israël gisteravond begonnen met delen van Gaza te bombarderen. Die bombardementen hebben de hele nacht geduurd en gaan ook vandaag voort. In Gaza is het aantal slachtoffers hoger dan aan Israëlische kant. Zeker 30 Palestijnen zouden om het leven zijn gekomen, volgens de Palestijnse hulpdiensten zijn daar zeker 10 kinderen bij. Volgens het Israëlische leger waren er bij die doden zeker 16 "militanten". 

In Gaza is een appartementsgebouw van dertien verdiepingen ingestort na zo'n Israëlische luchtaanval. Het is niet bekend of daar slachtoffers bij gevallen zijn. Als reactie vuurde Hamas naar eigen zeggen 130 raketten af op Tel Aviv. Zeker één vrouw kwam daarbij om het leven. In een voorstad zijn verschillende mensen gewond geraakt toen een raket een bus raakte.

Eerder op de dag kwamen ook twee Israëlische vrouwen om in de zuidelijke stad Ashkelon, ten noorden van de Gazastrook. Ook die stad werd bestookt met raketten vanuit Gaza, volgens Hamas zelf 137 raketten in 5 minuten tijd.

Bekijk hier hoe het appartementsgebouw geraakt werd en instortte (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Israël en Hamas zijn klaar om een lang conflict uit te vechten. Dat hebben de autoriteiten aan beide zijden van het conflict gezegd. De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz waarschuwt vanavond dat de luchtaanvallen op de Gazastrook "slechts het begin" waren en dat er "nog veel doelwitten in het vizier liggen".

Hamas gaf dan weer aan "klaar te zijn" om nog meer luchtaanvallen van Israël het hoofd te bieden. "Als Israël een escalatie wil, staat het verzet klaar, als Israël wil stoppen, dan zijn we daar ook klaar voor", aldus het hoofd van Hamas Ismail Haniyeh in een televisietoespraak. Er zouden nu ook rellen en confrontaties zijn in andere steden zoals Lod en Akko.

De gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Tor Wennesland vreest dat Israël en Hamas op weg zijn naar een oorlog op grote schaal. Hij roept beide partijen op de confrontaties meteen te stoppen. De VN-Veiligheidsraad komt morgen opnieuw samen voor een spoedvergadering, de tweede in drie dagen.

Lees voort onder de foto van uitgebrande auto's in Tel Aviv na een raketaanval:

AFP or licensors

De raketaanvallen en bombardementen over en weer begonnen gisteravond na een dag vol onrust en rellen tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem. Nog voor de middag waren daarbij al meer dan 300 gewonden gevallen.

Een in de namiddag geplande mars van nationalistische Joden door de Palestijnse wijken van Oost-Jeruzalem naar aanleiding van Jeruzalem Dag werd uiteindelijk op het laatste nippertje afgeblazen om verdere confrontaties te voorkomen. Duizenden Joden die al waren samengekomen, trokken niettemin een tijd lang door Oost-Jeruzalem. Toen raketten vanuit Gaza op de omgeving van Jeruzalem werden afgevuurd, begon de politie de mars op te breken.

Bekijk de reportage uit "Het journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Kern van het conflict: Oost-Jeruzalem

De onrust gisteren had onder meer te maken met bovengenoemde mars. Maar de onvrede bij de Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem gaat breder dan dat. Ook de mogelijke uitwijzing van verscheidene Palestijnse gezinnen uit de Arabische wijk Sheikh Jarrah zet kwaad bloed. Zij zouden mogelijk hun huizen moeten verlaten om plaats te ruimen voor Joodse gezinnen.

Een uitspraak daarover door het Israëlische Hooggerechtshof is gisteren uitgesteld naar een nog te bepalen datum. De internationale gemeenschap waarschuwt intussen dat zulke uitwijzingen tegen het internationaal humanitair recht zijn.

Oost-Jeruzalem bestaat onder meer uit het oude stadsgedeelte en verschillende heiligdommen die zich allemaal dicht bij elkaar bevinden. Met onder meer de Al-Aqsamoskee, de Rotskoepel, de Klaagmuur en de Heilig Grafkerk is de plek voor zowel christenen, moslims als joden heilig.

In 1967 veroverde Israël Oost-Jeruzalem op Jordanië, waarna dat stadsgedeelte door Israël bij de rest van Jeruzalem werd gevoegd. Israël beschouwt Jeruzalem nu als één geheel, en als zijn hoofdstad. Maar de Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een mogelijke toekomstige Palestijnse staat, die zou bestaan uit de Westoever en de Gazastrook.

Zicht op de Tempelberg/Haram al-Sharif met onder meer de Rotskoepel (de gouden koepel).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen