Pixabay

Hond of kat gechipt: kloppen jouw contactgevens nog? "Belangrijk om baasjes terug te vinden"

Vandaag start de campagne "Check je chip". Die roept baasjes op om de contactgevens op de chip van kat of hond up-to-date te houden. "Alleen zo kunnen we verloren gelopen dieren met hun eigenaars herenigen", zegt Wendy Kerselaers van Dierenbescherming Mechelen op Radio 2 Antwerpen.

"We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: link je rijksregisternummer aan de chip van je hond", zegt Wendy Kerselaers van Dierenbescherming Mechelen op Radio 2 Antwerpen. Eén op de vijf gechipte honden staat vandaag niet correct geregistreerd in de online database DogID. De campagne "Check je chip" roept diereneigenaars op om contactgegevens op de chip te controleren. "Als je huisdier wegloopt is het superbelangrijk dat alle gegevens up-to-date zijn. Dankzij het rijksregisternummer kunnen we baasjes altijd terugvinden. Ook als ze verhuizen."

Bekijk de reportage in "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Chip ook je kat

Alles begint bij het chippen van huisdieren. Vooral bij katten is er nog werk merkt de Mechelse dierenbescherming. "Afgelopen week zaten er in ons asiel 28 katten. Slechts 7 hadden een chip en zijn nu opnieuw bij hun eigenaars. Van de 21 anderen weten we eigenlijk niets", zegt Kerselaers in "Start Je Dag".

Wat met je privacy?

Sinds 1 mei kunnen de gegevens van de chip enkel uitgelezen worden door dierenartsen en -asielen. Binnenkort moet ook de politie volgen. Eigenaars die daarvoor kiezen, kunnen in DogID of CatID aanvinken dat iedereen de contactgegevens op de chip kan uitlezen. Op die manier vergroot je de kans dat een weggelopen viervoeter teruggevonden wordt. 

De campagne "Check je chip" start vandaag. Zangeres Natalia en sportjournalist Karl Vannieuwkerke zijn de meter en peter van de actie. 

Meest gelezen