Kruibeke zet jongeren in als Polder Rangers: "Peters en meters die verantwoordelijk zijn voor een stuk polder"

De gemeente Kruibeke gaat aan jongeren vragen om toe te zien of iedereen het natuurgebied netjes houdt. De jongeren zullen ook voor een deel instaan voor het onderhoud. Het initiatief komt van de jongeren zelf, nadat er de laatste tijd veel zwerfafval in de Kruibeekse Polders lag. De gemeente dreigde zelfs om de polders tijdelijk te sluiten, maar gaat nu de hulp inroepen van de jongeren. 

Volgens burgemeester Dimitri Van Laere (NV-A) zijn de polders van iedereen. Maar dat er ook rechten en plichten bijhoren, is niet genoeg gekend. Ook niet bij jongeren. "Na bepaalde uren mag je niet meer in de polders zijn. En dat merkten we onlangs toen we enkele jongeren betrapten. We dachten dat ze aan het sluikstorten waren, maar eigenlijk waren ze sluikstort aan het opruimen. Dat ze dat op verboden uren doen, willen we voorkomen. En dus gaan we sensibiliseren."

Het is een uniek natuurgebied met otters en bevers. Daar moet goed voor gezorgd worden

Burgemeester Dimitri Van Laere van Kruibeke

Om info te geven over de polders en ze te onderhouden, worden binnenkort Polder Rangers ingezet. Een initiatief dat van de Kruibeekse jeugdraad zelf komt. "We wilden de jongeren erbij betrekken en ze kwamen zelf met het voorstel," legt burgemeetser Van Laere uit. "We gaan bepaalde zones in de polders toewijzen aan jeudverenigingen. Ze worden peter of meter van dat gebied en moeten instaan voor het toezicht en onderhoud van dat stukje."

Boswachter beslist mee

De jongeren worden bewust gemaakt van het belang van de polders. Bedoeling is dat ze die bewustmaking in hun functie als ranger ook doorgeven. "Iedereen mag genieten van de Kruibeekse Polders, maar we moeten er ook voor zorgen dat ze goed bewaard blijven. Het is een uniek natuurgebied dat zich aan het herstellen is. Zo zitten er bijvoorbeeld otters en bevers. Daar moet allemaal goed voor gezorgd worden," besluit Van Laere. Hoeveel Polder Rangers er komen en welke gebieden ze onder hun hoede nemen, moet nog beslist worden. De jeugdraad, scholen, boswachter en politie zullen dat samen bespreken.  

kasto80

Meest gelezen