Andrew Brookes AB Still Ltd

Limburgs parket vraagt strenge straffen voor 3 internetfraudeurs

Het parket van Limburg eist 42, 18 en 12 maanden cel voor drie  internetfraudeurs die zo'n 80 slachtoffers maakte. De Nederlandse oplichters ontfutselden bankgegevens van hun slachtoffers via de zoekertjeswebsite 2dehands.be om er goederen mee te kopen in elektronicawinkels. 

De verdachten liepen tegen de lamp in de Mediamarkt in Hasselt, toen het personeel daar gemerkt had dat goederen werden afgehaald, die apart besteld waren en waar bij de bestellingen vreemde mailadressen met cijfers en letters of namen van overleden Nederlandse zangers vermeld waren. Die goederen waren betaald met overschrijvingen van rekeningen van phishing-slachtoffers uit onder meer Beringen, Hechtel-Eksel, Genk, Maasmechelen, Zutendaal, Nieuwerkerken en Pelt. De slachtoffers waren benaderd op 2dehands.be, waarbij ze vraag kregen om een IBAN-verificatie te doen via een link. 

Groei cybercriminaliteit

Internetcriminaliteit kent een sterke toename sinds de uitbraak van corona. Voor het gerecht is de aanpak ervan een prioriteit: "Het is voor ons als parket belangrijk dat we vooral de georganiseerde misdaad achter de cybercrime aanpakken, omdat het net die groeperingen zijn die proberen in groten getale slachtoffers te maken", zegt Volkan Altunbay van het parket Limburg. "Als ik alleen al maar naar de laatste vijf jaar kijk, zie ik dat die criminaliteit  een groei heeft gekend. En dat is niet ongewoon, aangezien ons leven zich meer en meer online afspeelt."

Voor één van de verdachten is 42 maanden cel gevraagd. De twee anderen riskeren 18 en 12 maanden cel. Het vonnis volgt op 8 juni. 

Meest gelezen