Jonas Roosens

Liveblog - Minister Vandenbroucke (Vooruit): "Of festivals doorgaan, zal afhangen van situatie in ziekenhuizen"

Het Overlegcomité is het eens geworden over een "zomerplan" met hele rist versoepelingen. Vanaf 9 juni wordt er stapsgewijs heel wat meer mogelijk, onder meer in de horeca, maar ook in de culturele en evenementensector. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vandenbroucke: "Of festivals doorgaan, zal afhangen van de situatie in de ziekenhuizen"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vermoedt dat festivals wel moeten lukken deze zomer. "Veel zal afhangen van de cijfers in de ziekenhuizen", zegt hij in "Het journaal". "Het moet lukken door de voorwaarden. We gaan werken met een soort coronapaspoort: je moet bewijzen dat je ofwel gevaccineerd bent of een negatieve PCR-test hebt ondergaan."

Videospeler inladen...

Vanaf wanneer welke versoepeling? Een overzicht van het Zomerplan

Als alles goed gaat, wordt de zomer van 2021 er eentje van versoepelingen. Het Overlegcomité met alle regeringen van ons land presenteerde vandaag een gedetailleerd Zomerplan, dat ons stap per stap meer vrijheid moet geven, zodat we in september een "normaler leven" hebben. Al zijn er ook wel voorwaarden aan gekoppeld.

Neem je agenda erbij en ontdek samen met ons wat er is beslist in onderstaand artikel. 

Frankrijk gooit vaccinatiestrategie om

Frankrijk gooit zijn vaccinatiestrategie om. Vanaf morgen mogen alle Fransen van 18 jaar en ouder zich opgeven voor een vaccinatie. Tot nog toe werkte Frankrijk zoals de meeste andere landen: eerste de oudsten en de mensen met een verhoogd risico, maar de bereidheid om zich te laten vaccineren is laag.

In veel vaccinatiecentra kwamen er te weinig kandidaten opdagen en bleven te veel doses vaccin ongebruikt. Daardoor verloopt de vaccinatie trager dan verhoopt. Vandaar dat voortaan alle volwassen Fransen zich mogen melden. De regering hoopt dat de jongeren meer en sneller bereid zullen zijn zich te laten vaccineren.

Brussels Summer Festival gaat niet door in 2021

Het Brussels Summer Festival (BSF) kondigt aan dat het voor het tweede jaar op rij niet zal doorgaan. Ondanks de versoepelingen zijn er nog te veel beperkingen en onzekerheden. Daarom voelen ze zich genoodzaakt het festival te annuleren, klinkt het bij de organisatie.

Het team van BSF is blij dat er groen licht is voor de heropstart van de culturele sector en er een duidelijk plan op tafel ligt. "Toch brengen de aangekondigde maatregelen nog te veel beperkingen en onzekerheden met zich mee om de editie 2021 van het festival in zijn gebruikelijke vorm en met een gerust hart te kunnen organiseren. We hebben dan ook besloten het daarom te annuleren", stelt de organisatie.

Het Brussels Summer Festival is gekend om heel wat jonge Belgische artiesten, maar ook muzikanten uit de buurlanden te laten optreden. Zij zouden dit jaar opnieuw aanwezig kunnen zijn, maar de hele logistieke operatie met de COVID-test zou nog te zwaar doorwegen.

Voor de festivalgangers die al tickets hadden gekocht voor de editie 2020 of 2021, wordt alle informatie binnenkort meegedeeld op de website van het BSF.

“Laat ons voorzichtig zijn” vs “zo zit je binnen jaar nog met beperkingen”: minister-president Jambon en infectiologe Vlieghe over komende versoepelingen

In “De afspraak” gingen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en infectiologe Erika Vlieghe – ook voorzitter van GEMS, de expertengroep die de regeringen adviseert – in gesprek over de voorgestelde versoepelingen. De meningen liepen uit elkaar. 

Bekijk hier een stuk uit het debat:

Videospeler inladen...

Grotere bubbels voor zomerkampen en jeudwerk

De Vlaamse Jeugdraad is blij met de versoepelingen die het Overlegcomité heeft aangekondigd voor het jeugdwerk. Vanaf 9 juni mogen er weer activiteiten zonder overnachting worden georganiseerd in groepen tot 50 kinderen en jongeren, begeleiders niet meegeteld. Vanaf 1 juli mogen de groepen groter, tot 100 deelnemers, en mag er ook weer overnacht worden. Vanaf augustus uiteindelijk mogen er weer activiteiten en kampen doorgaan in bubbels van 200 deelnemers.

“Dit zijn de versoepelingen waar we op hoopten”, zegt ondervoorzitter Franka Foré van de Vlaamse Jeugdraad. “We zijn enorm blij, ook omdat we nu al, 6 weken voor de zomervakantie, zo’n goed beeld krijgen van wat er allemaal mogelijk zal worden. Dat was onze duidelijkste vraag voor de paasvakantie en daar hebben we nu een antwoord op gekregen. Jongeren hebben dat ook echt nodig, om vandaag al te weten wat er in de zomer allemaal zal kunnen.”

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is tevreden: “We mogen fier zijn op onze jeugdorganisaties. Deze beslissing kon vandaag alleen genomen worden omdat we weten hoe verantwoordelijk zij in het verleden zijn omgesprongen met de regels en protocollen. De bubbels zullen dus dubbel zo groot zijn als vorig jaar en ik weet dat dit voor meer dan een miljoen kinderen, jongeren en leiders hoop en perspectief geeft. Deze zomer wordt onvergetelijk.”

Het Overlegcomité raadt ten zeerste aan om vooraf coronatesten af te nemen. “Het is ons nog niet helemaal duidelijk wat daar precies mee wordt bedoeld”, zegt Franka Foré. “We hopen de komende dagen meer uitleg te krijgen.”

Slovakije zet eerste inenting met AstraZeneca stop

Slovakije heeft het gebruik van AstraZeneca voor de eerste inenting tegen het coronavirus stopgezet. Wie al een eerste dosis van het vaccin kreeg, krijgt wel nog de tweede dosis. "Het ministerie van Gezondheid onderzoekt momenteel verscheidene alternatieven", klinkt het in de mededeling op de homepage van het ministerie.

Nederland gaat vanaf 19 mei verder open, als cijfers het toelaten

Ook in Nederland heeft de ontslagnemende regering nieuwe versoepelingen aangekondigd. Vanaf volgende week, 19 mei, wordt een tweede stap gezet om de maatschappij verder open te gooien. Tenminste, als de cijfers bevestigen dat de piek van de derde golf achter de rug is. Momenteel blijven de cijfers in dalende lijn gaan.

Zo gaan de terrassen langer open, van ‘s morgens tot 20 uur. Sporten is binnen en buiten weer toegestaan en de fitnesscentra en binnenzwembaden gaan weer open. Alle contactberoepen mogen weer aan de slag, ook de sekswerkers, die het langst moesten wachten. Ook culturele instellingen, pretparken en dierentuinen gaan weer open.

“We willen niets liever dan meer ruimte geven aan de samenleving, maar we willen zo vlak voor de finish geen fouten maken die ons weer op achterstand zetten”, zei de Nederlandse premier Mark Rutte vanavond op de persconferentie. “Het blijft een balanceeract”. Rutte verwees naar de taferelen van grote drukte op Koningsdag in Nederland. Hij zei dat “alleen al in Amsterdam 17 grote clusters zijn aangetroffen, die herleidbaar zijn naar Koningsdag.

Zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme organiseert Grote Bevrijdingsfeest op 30 juli

Het Grote Bevrijdingsfeest dat Tom Van Damme, de zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme, organiseert, zal plaatsvinden op 30 juli. Dat heeft de organisatie aangekondigd. "Na anderhalf jaar binnen zitten en opofferingen maken, organiseren we een legendarisch “gebeuren” om het einde van het bubbeltijdperk te vieren", zo klinkt het. Waar het feest zal plaatvinden, is nog niet bekend. 

Eind februari werd het evenement al aangekondigd (toen nog met eind juni als streefdatum). Over de discussie tussen vader en zoon Van Damme brachten we toen dit artikel:

Belgische Foorreizigers: "We hadden gehoopt te heropenen op 1 juni, het wordt helaas een week later"

De Belgische foorreizigers hebben gemengde gevoelens bij de aankondiging dat de kermissen op 9 juni weer kunnen openen. “We zijn uiteraard blij dat we eindelijk weer kunnen opstarten. Toch blijven we het vreemd vinden dat onze heropening samenvalt met die van sauna’s en bowlingzalen, terwijl de pretparken al vroeger mochten heropenen", zegt Steve Severeyns van de Verdediging der Belgische Foorreizigers (VBF).

"U moet weten dat het kermisseizoen loopt van maart tot oktober. We hebben dus maar weinig tijd om dit jaar van het seizoen nog iets te maken.  We hadden gehoopt dat we vandaag te horen zouden krijgen dat we op 1 juni mochten heropenen. Zo zouden we toch nog een extra weekend hebben gehad. Maar het is ons blijkbaar niet gegund. ” 

“Bovendien worden de kermissen in ons land georganiseerd door de steden en gemeenten. We zullen dus ook nog moeten overleggen met de burgemeesters. Als die oordelen dat in hun stad of gemeente de coronacijfers ongunstig zijn, dan is de kans groot dat er dit jaar geen kermis komt", klinkt het.

"Daar komt nog bij dat de pleinen waar we gewoonlijk onze kermissen optrekken, dit jaar vol staan met terrassen van horecazaken die wegens corona de toestemming hebben gekregen hun terrassen uit te breiden. Met alle respect voor die mensen, want die hebben ook veel inkomstenverlies geleden. Maar voor ons maakt het de zaken er niet makkelijker op.”     

Meest gelezen