Luc Sels herkozen als rector van de KU Leuven

Zittend rector Luc Sels heeft de rectorverkiezingen aan de KU Leuven gewonnen. Hij haalde het van zijn enige tegenkandidaat, toxicoloog Jan Tytgat. De volgende vier jaar zal Sels dus opnieuw aan het hoofd staan van de KU Leuven.

De 54-jarige Sels haalde het van zijn enige uitdager, toxicoloog Jan Tytgat (58). Tytgat schaarde 33 procent van de stemmen achter zich, de zittende rector bijna dubbel zoveel: 64 procent. Het verschil is dus een pak groter dan vier jaar geleden, toen het om een verschil van minder dan 2 procent ging.

Sels reageert erg tevreden op zijn overwinning. "De uitslag mag gezien worden, en voelt als een grote steun. Ik wil iedereen bedanken die het engagement heeft opgenomen om een stem uit te brengen en mij uit te dagen in de debatten. In het bijzonder wil ik ook Jan Tytgat vermelden: een tegenkandidaat hebben in een rectorverkiezing is een echte meerwaarde voor het debat. Het heeft ook mijn dromen en plannen scherper gemaakt."

Begin januari maakte Sels bekend dat hij een tweede termijn als rector ambieerde. Onder meer de thema's duurzaamheid, diversiteit en inclusie maakte hij tot de speerpunten van zijn campagne. Tytgat maakte zijn kandidatuur eind januari bekend in het magazine Knack, en bracht toen meteen zijn voorstel voor basisfinanciering voor onderzoeken naar buiten. Sels noemde dat al meerdere malen "weinig realistisch".

Ook het feit dat de KU Leuven terrein zou verliezen op andere Vlaamse universiteiten was een argument voor Tytgat om zich in de strijd te gooien. Daarop zei Sels dat hij in persoon misschien minder zwaar doorwoog in publieke debatten, maar dat juist het tegendeel waar is voor de universiteit zelf.

De kiesstrijd tussen de twee kandidaten verliep erg sereen, tot Tytgat vorige week van plagiaat beschuldigd werd. De toxicoloog zou in zijn visietekst een twintigtal passages vrijwel letterlijk uit andere documenten hebben overgenomen en niet altijd een correcte bronvermelding hebben gehanteerd, maakte studentenblad Veto bekend. Tytgat betwistte de aantijgingen formeel en kon naar eigen zeggen bewijzen dat hij wel overal de juiste bronnen had vermeld in zijn tekst.

Meest gelezen