Radio 2

Man uit Bree stept 500 km door Limburg: "Ik step door élke gemeente"

Breeënaar Marc Breemans gaat volgende maand met zijn step door elke gemeente in Limburg rijden, om zo geld in te zamelen voor vzw 't Kietelt, die kinderen uit kwetsbare milieus helpt met het geven van een verjaardagsfeestje. Er staat de man een tocht van 500 kilometer te wachten.

"Zes jaar geleden heb ik het steppen toevallig leren kennen", verklaart Breemans. "Dat is begonnen met een hobby en met kleine ritjes, zo eens van thuis naar de 'crèmezaak' en terug. Na een tijd heb ik veel mensen leren kennen die het ook doen, en is het een passie geworden." De stepcultuur in België is nog niet zo groot. In landen zoals Nederland, Duitsland, Tjechië en in de Scandinavische regio is het steppen al ingeburgerd. In sommige landen worden zelfs al wedstrijden georganiseerd.

Breemans legt de tocht af om geld in te zamelen voor vzw 't Kietelt, waar hij zelf oprichter van is. De vzw zet zich in voor kwetsbare kinderen en organiseert onder andere verjaardagsfeestjes. "De bedoeling  is om toch een 250-tal kinderen te helpen", vertelt de Breeënaar. "Als we genoeg geld willen inzamelen, moet de uitdaging ook straf genoeg zijn. Vandaar dat we 500 kilometer gaan afleggen. We vertrekken op 17 juni en verwachten zo'n drie dagen onderweg te zijn. De bedoeling is om in elke gemeente in Limburg te passeren."

Het is niet zo dat ik één heel gespierd been heb, wel twee gespierde benen

Wie als kind (of als volwassene) al eens op de step kroop, herinnert zich waarschijnlijk dat je voornamelijk met hetzelfde been effectief stept. Breemans heeft zichzelf dan weer aangeleerd om zowel met links als rechts te steppen. "Het is niet zo dat ik één heel gespierd been heb, wel twee gespierde benen", zegt hij nog lacherig. "Ik switch gemiddeld om de acht treden van stepbeen." De atleet verplaatst zich voor alle duidelijkheid gedurende de hele tocht op een step die niét elektrisch is aangedreven. 

Wie Marc Breemans en vzw 't Kietelt wil sponsoren, kan gaan kijken op de website van de vzw

Meest gelezen