2019 Invision

NBC zendt Golden Globes volgend jaar niet uit: "Organisatie achter filmprijzen moet ingrijpend hervormd worden"

De Amerikaanse zender NBC zal volgend jaar de uitreiking van de Golden Globes niet uitzenden. Dat zijn na de Oscars de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen. De organisatie achter de Golden Globes ligt de laatste maanden zwaar onder vuur. Ze zou niet divers genoeg zijn en niet transparant genoeg. NBC wil dat de HFPA (Hollywood Foreign Press Association) de tijd neemt om ingrijpende veranderingen door te voeren en hoopt om het gala in januari 2023 weer te kunnen uitzenden. Wat is er precies aan de hand?

Wat is de Hollywood Foreign Press Association?

De Hollywood Foreign Press Association (HFPA) is een club van buitenlandse journalisten die vanuit Los Angeles verslag uitbrengt van het reilen en zeilen in Hollywood. Het gaat om een heel beperkte groep mensen en er hangt een schimmige sfeer rond de organisatie. De HFPA reikt jaarlijks de Golden Globes uit, dat zijn na de Oscars de belangrijkste filmprijzen en na de Emmy's de belangrijkste tv-prijzen in de Verenigde Staten. 

Waarom ligt de organisatie onder vuur?

De Los Angeles Times bracht in februari uit dat er op dit moment geen enkele van de 87 leden van de HFPA zwart is. Dat veroorzaakte een storm aan kritiek. De organisatie zou ook niet altijd even ethisch te werk gaan en de leden zouden zich laten beïnvloeden door geschenken. 

Om de kritiek te counteren keurde de HFPA vorige week een grote hervorming goed. Zo zou de organisatie in 2021 zeker twintig nieuwe leden opnemen, waarbij de prioriteit uitgaat naar Afro-Amerikanen. Het aantal leden zou de komende 18 maanden verdubbelen. De organisatie zou ook transparanter worden.

Wat zijn de reacties op de hervormingen?

De aangekondigde hervormingen gaan voor veel belangrijke spelers in Hollywood niet ver genoeg. Grote Amerikaanse mediabedrijven zoals WarnerMedia, Netflix en Amazon Studio's lieten al weten dat ze voorlopig niet meer willen samenwerken met de HFPA. Nu zegt ook NBC, die al 25 jaar de uitreiking van de Golden Globes uitzendt, de samenwerking tijdelijk stop. 

Tom Cruise en zijn moeder op de rode loper van de Golden Globes in 2009.
AP2009

Ook Hollywoodsterren zoals Tom Cruise en Scarlett Johansson keerden zich al tegen de organisatie. Cruise zou zijn drie Golden Globes teruggestuurd hebben en Johansson beschuldigt de organisatie van seksisme. 

Ook de meer dan 100 PR-bedrijven in Hollywood die een boycot tegen de HFPA hadden afgekondigd, zullen hun actie doorzetten. Na het artikel in de Los Angeles Times beslisten ze om de sterren die ze vertegenwoordigen te adviseren om niet meer met de HFPA samen te werken, als er geen veranderingen worden doorgevoerd. De PR-bedrijven beschuldigden de organisatie van discriminerend, onprofessioneel en ethisch ongepast gedrag en vermeende corruptie. 

 

 

Meest gelezen