Op weg naar Tokio: Nicola Philippaerts over de dood van zijn lievelingspaard en plan B

De Olympische Spelen, dat moest het moment worden van een geroutineerde en talentvolle combinatie in de jumping; Nicola Philippaerts en zijn paard Chilli Willi. Een ongelukkige val besliste er in maart anders over. Chilli Willi brak zijn voorbeen en kon niet meer gered worden. Toch wil Nicola Philippaerts er nog alles aan doen om de selectie van de spelen te halen.

Het verlies van Chilli Willi was onverwacht en hakte er stevig in. Meer dan anderhalve maand heeft Nicola er niet over kunnen praten in de media, maar in het middagprogramma van Radio 2 Limburg kwam hij nog even terug op die fatale dag: “Het gebeurde in Wellington in Florida. We hebben brute pech gehad en het was echt hartverscheurend om mijn paard daar te verliezen. Het is niet alleen mijn beste paard geweest. Het is ook gewoon het paard waar ik zeven jaar elke dag voor heb gezorgd. Dat is zoals een goede vriend verliezen.”

Maar topsporters kunnen niet te lang stilstaan bij tegenslag. De Olympische Spelen komen er nu snel aan dus is het zaak van snel te schakelen. “Er gaat 1 Belgische combinatie minder naar Tokio dus het wordt niet gemakkelijk. Ik heb nu ‘Katanga van het Dingeshof’, dat is eigenlijk ook een heel goed paard, dat heb ik al een paar jaar en is aan het opkomen. We gaan dus toch zo ver mogelijk proberen te geraken. Er zijn nog een paar wedstrijden waar we kunnen tonen wat we waard zijn.” 

Kleine kans op selectie

Wie er uiteindelijk naar Tokio mag gaan, dat wordt bepaald door chef d’equipe Peter Weinberg. Hij liet al in zijn kaarten kijken en zou in normale omstandigheden de drie hoogst gerangschikte Belgische ruiters meenemen. Daar is Nicola Philippaerts op dit moment niet bij. Maar er is ook nog één reserveplek en de namen van de tweelingbroers Philippaerts circuleren als outsider.

Sowieso is het niet eenvoudig voor atleten om zich voor te bereiden op eventuele deelname aan de Olympische Spelen. “Het plan was om in Amerika veel te rijden, maar daar is het dus mis gegaan. Door de coronapandemie zijn er nog een heleboel onzekerheden bijgekomen zoals het reizen en alle maatregelen die je dan moet volgen. Voor de paarden maakt het niet uit, die reizen sowieso in spreekwoordelijke businessclass.”

Meest gelezen