Lokale uitbraken in Antwerpen veroorzaken onrust: ziekenhuizen en huisartsen houden extra overleg 

Enkele lokale uitbraken in gemeentes ten zuidoosten van de stad Antwerpen zorgen voor ongerustheid in de provincie. Daarom houden de ziekenhuizen en de huisartsen in de regio vanavond een extra overleg. "Het is van het grootste belang dat een ziekenhuis snel geïnformeerd wordt over het aantal patiënten dat ze mogen verwachten en over de ernst van hun toestand", zegt gouverneur Cathy Berx op Radio 2 Antwerpen. "Als we echt een zorgeloze zomer willen, zal iedereen goed moeten meewerken en zelfdiscipline hebben." Nieuwe maatregelen komen er voorlopig niet.

"Ik heb sinds de coronacrisis twee keer per week overleg met alle eerstelijnszones en zij zeggen me dat ze de cijfers nog  niet zien dalen, integendeel", zegt gouverneur Cathy Berx in "Start Je Dag". "In de zuidoostrand (van de stad Antwerpen) zijn er toch wel wat scholen die zorgen baren." Ook de burgemeesters van de eerstelijnszone ZORA trokken vorige week al aan de alarmbel. 

"Vooral de ziekenhuizen en de huisartsen wilden snel een overleg, omdat ze willen weten hoeveel patiënten ze moeten verwachten en hoe ernstig die eraan toe zijn. Maar ze kunnen ook ondersteuning geven aan woonzorgcentra bijvoorbeeld als daar uitbraken zijn."

Ze willen nu zo snel mogelijk besmettingsclusters in kaart brengen en nagaan welke varianten er circuleren.

Van de zorgverstrekkers in vele van onze instellingen is maar 70 procent gevaccineerd. Dat baart ons zorgen. 

Cathy Berx, gouverneur Antwerpen

Zo werden in een woonzorgcentrum in Borsbeek besmettingen vastgesteld met de Indiase variant. Eén bewoner is ook overleden, hoewel die volledig gevaccineerd was.  "Daar wordt nu heel nauwkeurig in beeld gebracht wie, wanneer besmet werd en waar. Er wordt ook nagegaan hoe het met de vaccinatiegraad zit, niet alleen van de bewoners, maar ook van het zorgpersoneel", gaat Berx voort. 

"Bij de bewoners is tot meer dan 90 procent gevaccineerd, bij de zorgverstrekkers in vele van onze instellingen is dat maar 70 procent, of ternauwernood 70 procent, en dat baart ons zorgen. Wie niet gevaccineerd is, heeft meer kans om besmettingen binnen te brengen, zeker als die in contact komt met kwetsbare mensen." 

Je niet goed voelen, betekent niet naar een terras gaan. Een hoogrisicocontact gehad hebben, betekent wachten. 

Cathy Berx, gouverneur Antwerpen

De gouverneur doet daarom nogmaals een oproep aan iedereen om zich goed aan de maatregelen te houden: "Als je je niet goed voelt, laat je dan testen of test je zelf. Laat ook een PCR-test uitvoeren, zodat je kan meewerken aan contactopsporingen en bronnenonderzoek. Want eerstelijnszones zeggen me ook dat mensen toch wat minder welwillend zijn geworden op dat vlak. Ze zijn het beu en ik begrijp dat ook, maar we zijn er nog niet."

Het is ook daarvan dat de zomer zal afhangen, zegt ze tot slot: "Als we echt een zorgeloze zomer willen, dan moeten we kunnen vertrouwen op elkaar, goed meewerken en veel zelfdiscipline hebben. Ik kan het niet genoeg benadrukken: je niet goed voelen, betekent niet naar een terras gaan. Een hoogrisicocontact gehad hebben, betekent wachten. En test je positief, laat dan een PCR-test doen en werk mee, zodat de keten aan besmettingen kan gestopt worden."

Meest gelezen